Winiary. Żyj smacznie i zdrowo

Aktualności

14.04.2015, wtorek
Nowalijki zwiastunem wiosny

Wreszcie jest coraz cieplej, dni coraz dłuższe, a w sklepach coraz więcej świeżych warzyw i to nie tych z przechowalni, ale z tegorocznych upraw. Stęsknieni za wiosną, mamy ochotę jeść nowalijki. To one są symbolem zbliżających się ciepłych dni. Z drugiej strony w Internecie można znaleźć wiele informacji o tym, że nowalijki mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego sprawdzamy poprawność tego twierdzenia i podpowiadamy jak się ustrzec przed niebezpieczeństwami związanymi z ich konsumpcją.

Szczegóły
08.04.2015, środa
Kuchnia włoska

Kuchnia włoska należy do najbardziej popularnych kuchni europejskich zaraz obok kuchni francuskiej. Kuchnia włoska to przede wszystkim aromatyczne dania z dodatkiem dużej ilości warzyw i świeżych ziół takich, jak bazylia, oregano, tymianek czy rozmaryn. Dodatkiem do wielu potraw kuchni włoskiej jest też parmezan – twardy ser wytwarzany z mleka koziego, leżakujący przed sprzedażą w solance.

Szczegóły
03.04.2015, piątek
Wielkanocne smakołyki pod lupą

W tym roku wielkanocne przysmaki zagoszczą na naszych stołach już na początku kwietnia. Z pewnością wszyscy nie możemy doczekać się mazurków, babek, jajek i oczywiście sałatki jarzynowej. Wybierając się na świąteczny obiad, pamiętaj, że nie wszystkie potrawy są tak samo wartościowe. Wybierz to, co nie tylko rozpieści Twoje podniebienie, ale także będzie najbardziej korzystne dla Twojego zdrowia. Oto nasz ranking!

Szczegóły
30.03.2015, poniedziałek
Tydzień do końca konkursu „Żyj smacznie i zdrowo”!

W niedzielę 5 kwietnia 2015 roku mija termin rejestracji prac w konkursie „Żyj smacznie i zdrowo”. Pozostało już niewiele czasu na zgłoszenie zorganizowanego wydarzenia społecznego. Dlatego lepiej nie zostawiać sprawy na ostatnią chwilę, zwłaszcza, że już za kilka dni wszyscy spotkamy się z naszymi bliskimi przy wielkanocnym stole.

Szczegóły
27.03.2015, piątek
Dlaczego żywność się psuje?

Pytanie z pozoru proste. Żywność psuje się, bo jest nieprawidłowo przechowywana, kupowana i wykorzystywana. Jednak wyjaśnienie mechanizmu „psucia się żywności”, a w konsekwencji jej marnowania wymaga wyjaśnienia.

Szczegóły
26.03.2015, czwartek
Rejestracja prac konkursowych do 5 kwietnia 2015 roku!

Do 5 kwietnia 2015 roku możliwa jest jeszcze rejestracja prac konkursowych w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. Po weryfikacji każdego zgłoszenia konkursowego wysyłane jest potwierdzenie jego otrzymania na wskazany przy procesie rejestracji adres e-mail.

Szczegóły
23.03.2015, poniedziałek
Po co nam przyprawy?

Podobno dobry kucharz zawsze ugotuje coś z niczego. Ale naprawdę trudno jest wyczarować dobre danie bez dodatku ani jednej przyprawy. Dzisiaj poznasz pięć powodów, dla których warto sięgać nie tylko po sól i pieprz.

Szczegóły
19.03.2015, czwartek
Najlepsze prace konkursowe z IV edycji - wydarzenie społeczne w Starych Polaszkach!

Konkurs w V edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” powoli dobiega końca! Pozostały jeszcze 2 tygodnie na przesyłanie zgłoszeń. Dla tych, którzy lubią zostawiać sprawy na ostatnią chwilę przedstawiamy ostatni pomysł na zorganizowanie wydarzenia społecznego nagrodzony w ubiegłym roku. Nie czekaj dłużej! Zorganizuj wydarzenie społeczne, prześlij zgłoszenie i wygraj atrakcyjne nagrody!

Szczegóły
18.03.2015, środa
Czym słodzić zamiast białego cukru?

Istnieje wiele produktów na rynku, którymi można zastąpić powszechnie używany biały cukier. Spożywany w dużych ilościach przysmak ten szkodzi naszemu organizmowi, gdyż prowadzi do chorób takich, jak np. cukrzyca.

Szczegóły
16.03.2015, poniedziałek
Wiosna na Twoim parapecie...

Powoli zaczyna się robić coraz cieplej i choć o śniegu zapomnieliśmy już dawno, to nie można jeszcze z całą pewnością powiedzieć, że przyszła już wiosna. A na nią czekamy z większą niecierpliwością niż na każdą inną porę roku. Tęsknimy do smakołyków, które ona ze sobą przyniesie.

Szczegóły
12.03.2015, czwartek
Najlepsze prace konkursowe z IV edycji - wydarzenie społeczne w Ośnie Lubuskim!

Czasu na przesyłanie prac konkursowych w V edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest już coraz mniej – czekamy tylko do 5 kwietnia 2015 roku. Jeśli jeszcze zastanawiasz jak zorganizować wydarzenie społeczne, to poniżej przedstawiamy jak to wyglądało w ubiegłym roku. Zainspiruj się i weź udział w konkursie – cenne nagrody czekają!

Szczegóły
09.03.2015, poniedziałek
Jak często można jeść niezdrowo?

Nie oszukujmy się, każdy z nas lubi czasem zgrzeszyć i zamiast sałatki skusi się na hamburgera. Prawidłowe żywienie to wybieranie odpowiednich produktów w odpowiednich ilościach. Słodycze, czy słone przekąski nie są zakazane, ale warto wiedzieć, jak często można sobie na nie pozwolić bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia i figury. Sprawdź, jak wygląda to w Twoim przypadku w zależności od masy ciała i stopnia aktywności fizycznej.

Szczegóły
06.03.2015, piątek
Miesiąc do końca konkursu „Żyj smacznie i zdrowo”!

Już tylko miesiąc pozostał do końca konkursu w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. Zgłoszenia należy przesyłać od 19 marca do 5 kwietnia 2015 roku za pośrednictwem formularza umieszczonego na stronie internetowej.

Szczegóły
05.03.2015, czwartek
Najlepsze prace konkursowe z IV edycji - wydarzenie społeczne w Poznaniu!

Już tylko miesiąc pozostał na przesyłanie prac konkursowych w V edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. Nadal nie masz pomysłu na zorganizowanie wydarzenia społecznego? Nic nie szkodzi. Poniżej przedstawiamy kolejne wydarzenie społeczne nagrodzone w ubiegłym roku szkolnym.

Szczegóły
04.03.2015, środa
Ziemniaki - obalamy mity!

Istnieją pewne produkty, które mylnie ktoś kiedyś określił, jako tuczące i niewskazane przy zdrowym stylu życia. Zaliczyć można do nich ziemniaki. Oskarżono je o przysparzanie dodatkowych kilogramów. Tymczasem okazuje się, że tak samo, jak kasza, ryż, czy ciemny makaron, są one świetnym dodatkiem do obiadu, także dla tych, którzy muszą liczyć kalorie.

Szczegóły
02.03.2015, poniedziałek
Kuchnia szwajcarska

Kuchnia szwajcarska swoje korzenie ma w tradycji rolniczej. Dlatego można w niej znaleźć zarówno potrawy na bazie serów takich, jak Gruyere, Emmentaler, czy Raclette oraz produkty pochodzenia roślinnego, np. ziemniaki. Pomimo, że tradycyjna kuchnia szwajcarska jest mało znana poza granicami tego kraju, to i tak znajduje uznanie wśród wielu smakoszy na całym świecie.

Szczegóły
26.02.2015, czwartek
Najlepsze prace konkursowe z IV edycji - wydarzenie społeczne w Bezledach!

Chcesz wziąć udział w naszym konkursie, ale nadal nie masz pomysłu na zorganizowanie wydarzenia społecznego? Przedstawiamy kolejne przykłady prac nadesłanych w poprzednim roku, które pomogą w wykonaniu zadania konkursowego. Termin przyjmowania zgłoszeń mija 5 kwietnia 2015 roku!

Szczegóły
23.02.2015, poniedziałek
Liczy się spostrzegawczość!

Czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego chleb z różnych sklepów ma inny smak. Dlaczego owoce i warzywa psują się szybciej w zależności od tego gdzie są kupione, a jedna wędlina smakuje nam bardziej niż druga?

Szczegóły
23.02.2015, poniedziałek
Czekolada nie tylko dla łasuchów

Czekoladę chyba zna i uwielbia każdy z nas. Czekolada to wyrób cukierniczy wytwarzany przede wszystkim z kakaowca w połączeniu z dodatkiem cukru. Jest wiele rodzajów czekolady. Przede wszystkim możemy wyróżnić czekoladę gorzką, białą, mleczną oraz deserową. W wielu sklepach spotkamy również czekolady z różnorodnymi dodatkami np. bakaliami, przyprawami czy owocami.

Szczegóły
18.02.2015, środa
Najlepsze prace konkursowe z IV edycji - wydarzenia społeczne w Krynicy Morskiej i Dobroniu!

Chcesz wziąć udział w naszym konkursie, ale nie masz jeszcze pomysłu na zorganizowanie Wydarzenia społecznego. Oto przykłady najlepszych prac z IV edycji programu, które mogą Cię zainspirować.

Szczegóły