Winiary. Żyj smacznie i zdrowo

Aktualności

19.01.2015, poniedziałek
Najlepsze prace konkursowe z IV edycji - wydarzenie społeczne!

Chcesz wziąć udział w naszym konkursie, ale nie masz jeszcze pomysłu na zorganizowanie Wydarzenia społecznego. Oto przykłady najlepszych prac z IV edycji programu, które mogą Cię zainspirować.

Szczegóły
14.01.2015, środa
Rozgrzewające napoje na zimę!

Zima zagościła u nas już na dobre. Temperatura za  oknem nie sprzyja długim spacerom. Przyszła też pora na wyjęcie z szafy ciepłej czapki, grubych rękawiczek i długiego szalika. Niestety przez codzienne obowiązki jesteśmy „zmuszeni” wyjść na zimne powietrze. Dlatego, chcielibyśmy polecić Wam na ten zimowo-świąteczny czas różnorodne napoje. Mamy nadzieję, że będą one dla Was świetnym rozwiązaniem po ciężkich i długich dniach. 

Szczegóły
09.01.2015, piątek
Drugie śniadanie może być modne!

Dla wielu zjedzenie posiłku w szkole to obciach, wstyd, żenada. W większości szkół uczniowie stronią od spożywania wykupionych przez rodziców obiadów. Powody są różne – czasem jest to „moda” na niejedzenie w stołówce szkolnej, czasem niechęć do jedzenia na plastikowym talerzu dania z cateringu. Kanapka natomiast…cóż po kilku godzinach w folii lub papierze nie zachęcają do spożycia.  Żywność zazwyczaj trafia do śmietnika i młody człowiek zostaje bez jedzenia.

Szczegóły
05.01.2015, poniedziałek
Kuchnia francuska!

Kuchnia Francuska to przede wszystkim kolebka wszystkich innych kuchni. Jednak największy wpływ wywarła na kuchnię Europy Zachodniej. Zapewne w większości z Was kojarzy się ona z chrupiącą bagietką, croissantem podanym z bardzo słodkim dżemem i sławnymi na całym świecie Macarons. Kolejne skojarzenia to wspaniałe sery oraz żabie udka i ślimaki. W rzeczywistości ślimaki, żabie udka czy przepiórki w obecnych czasach na francuskich stołach to rzadkość. 

Szczegóły
23.12.2014, wtorek
4 razy tak dla śledzia – nie tylko w Święta!

Grudzień to jedyny miesiąc w Polsce, w którym spożycie ryb gwałtownie rośnie, by od nowego roku wrócić do poprzedniego, bardzo przeciętnego poziomu i tak utrzymywać się przez kolejny rok, aż do następnego grudnia. Zapewne domyślacie się, dlaczego tak jest. W końcu jednym z głównych dań na kolacji wigilijnej są ryby w różnorodnej postaci, a wśród nich nie może zabraknąć śledzia! Dzisiaj chcemy Was przekonać, że warto po tę rybę sięgać nie tylko od święta, ale przede wszystkim na co dzień! 

Szczegóły
19.12.2014, piątek
Nie chcę jeść mięsa!

Coraz więcej młodych ludzi decyduje się przejść na dietę bezmięsną lub całkowicie rezygnuje ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganizm i wegetarianizm to nie tylko dieta, ale przede wszystkim sposób życia. Zanim jednak zdecydujesz się całkowicie zmienić swoje dotychczasowe żywienie, przeczytaj, jakie korzyści i zagrożenie czekają Cię na takiej diecie. 

Szczegóły
18.12.2014, czwartek
Owoce świeże vs. Owoce suszone

Mogą być doskonałą przekąską. Świetnie sprawdzają się, jak dodatek do śniadania. Nie można wyobrazić sobie bez nich wielu wypieków. Owoce suszone, to namiastka lata w środku zimy. Niektórzy jednak mają wątpliwości, czy owoce suszone, to rzeczywiście owoce w pełnym znaczeniu tego słowa, dlatego postanowiliśmy przyjrzeć się, ich wartości odżywczej. Jak wypadają na tle swoich świeżych kuzynów? Zaraz się przekonacie!

Szczegóły
12.12.2014, piątek
Domowe Pieczywo!

Pieczywo należy do podstawowych produktów w diecie każdego człowieka. Pierwsze pieczywo zaczęto robić już około VI w p.n.e., najczęściej wyrabiali je ludzie, którzy mieli dobry dostęp do zbóż. Początkowe chleby przypominały w swojej konsystencji obecne kleiki, dopiero w późniejszym okresie zaczęto je wypiekać. Chleb i różnorodne pieczywo to także symbol kultu i religii. Dla wielu ludzi na całym świecie chleb również stał się elementem tradycji i gościnności. Przełomem w produkcji pieczywa był zakwas, który powstał dzięki fermentacji mąki w połączeniu z wodą. Dzięki temu chleb przypominający placek zmienił swój kształt w ładny i kształtny bochenek. 

Szczegóły
11.12.2014, czwartek
Zrób przedświąteczny prezent swoim uczniom!

To ostatnia okazja przed Świętami, by sprawić radość uczniom i zamówić bezpłatny zestaw dydaktyczny programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”!

Szczegóły
05.12.2014, piątek
6 najbardziej wartościowych zbóż!

Zgodnie z piramidą żywieniową, powinny stanowić podstawę diety. Wiadomo, że mogą występować w postaci pełnoziarnistej, a ilość produktów,  która z nich powstaje jest ogromna. Rośliny zbożowe, bo o nich mowa, mimo że stosunkowo podobne do siebie, różnią się wartością odżywczą. Które z nich powinny najczęściej pojawiać się w diecie? Oto ranking najbardziej wartościowych zbóż.

Szczegóły
03.12.2014, środa
Zauważyć niezauważalne!

Wyobraźmy sobie, że sklepy z produktami spożywczymi zamknięto na cały tydzień. Zrobiono to bez wcześniejszego uprzedzenia. Musimy wyżywić się tym co pozostało w naszej lodówce i na kuchennych półkach. Jaka jest wasza pierwsza myśl? Jesteście zaniepokojeni tym faktem? Czy też wręcz przeciwnie – cieszycie się, że będziecie mogli wyczarować wyjątkowe danie z produktów, które znajdują się w waszym zasięgu?

Szczegóły
25.11.2014, wtorek
Pierogi świata!

Pierogi chyba znają wszyscy. Kiedyś lepiły je nasze babcie i mamy, a my gdy byliśmy mali uwielbialiśmy im w tym pomagać. Tak jak w Polsce pierogi znane są również na całym świecie, z tą tylko różnicą, że przygotowywane są w bardzo różnorodny sposób. 

Szczegóły
19.11.2014, środa
Wszystko co powinniśmy wiedzieć o… dyni!

Dynia przede wszystkim kojarzy się nam z jesienią. To właśnie wtedy jej miąższ jest bardzo pomarańczowy i posiada wiele wartości odżywczych, co pozytywnie wpływa na układ zdrowotny każdego człowieka. W kuchni najczęściej używamy jej do przygotowania aromatycznych zup, gulaszów, marynat i ciast. Dodaje się ją również do dań głównych oraz takich potraw jak risotto, w formie puree czy warzyw saute. 

Szczegóły
17.11.2014, poniedziałek
Minęły 2 miesiące programu „Żyj smacznie i zdrowo”!

Od startu V edycja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” minęło już 2 miesiące. Codziennie otrzymujemy nowe zgłoszenia i wysyłamy zestawy dydaktyczne, dzięki którym tysiące uczniów z całej Polski będzie mogło poznać tajniki zdrowego i smacznego odżywiania. 

Do tej pory zostało zgłoszonych 3 400 klas z ponad 2 300 szkół gimnazjalnych

Szczegóły
06.11.2014, czwartek
Jak przygotować idealne II śniadanie do szkoły, które nie jest kanapką?

Przygotowanie posiłku, który można ze sobą zabrać i zjeść bez problemu poza domem, może wydawać się skomplikowane, dlatego wiele osób sięga po bezpieczne kanapki. Ale te z kolei, często zgniatają się w otchłani plecaka czy torby. Poza tym kanapki królują nie tylko jako posiłek zabierany na drogę, ale także stanowią podstawę menu śniadaniowego i kolacji. Dobrą i smaczną alternatywą dla nich jest sałatka

Szczegóły
04.11.2014, wtorek
Trwa V edycja programu "Żyj smacznie i zdrowo"!

Trwa V edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Do tej pory otrzymaliśmy prawie 2 300 zgłoszeń z całej Polski!

Szczegóły
31.10.2014, piątek
Dobry orzech do zgryzienia!

Włoskie, laskowe, ziemne, nerkowca… Wybór w sklepie spożywczym orzechów, może przyprawić o zawrót głowy – tyle jest ich rodzajów. Powszechnie wiadomo, że wszystkie są smaczne i zdrowe, ale czymś muszą się od siebie różnić, jeśli ich wygląd jest tak odmienny. Oto krótki przegląd wybranych orzechów.  

Szczegóły
29.10.2014, środa
Trwa wysyłka materiałów dydaktycznych!

Rozpoczęła się wysyłka bezpłatnych materiałów dydaktycznych do szkół zarejestrowanych do V edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo”. Do tej pory otrzymaliśmy prawie 2 300 zgłoszeń z całej Polski. 

Szczegóły
22.10.2014, środa
Lodówka idealna!

Prawidłowe przechowywanie żywności wydłuża jej okres przydatności do spożycia, oszczędza czas i pozwala dłużej cieszyć się smakiem przechowywanych produktów. Ostatnio omawialiśmy, jak prawidłowo przechowywać żywność. Tym razem szczególnie uważnie przyjrzymy się lodówce. Wbrew pozorom nie jest bez znaczenia, na której półce leży dany produkt!

Szczegóły
16.10.2014, czwartek
Pomidor dla każdego!

Są dostępne przez cały rok, ale teraz – najbardziej smaczne. Rozkosz dla podniebienia, to niejedyny powód, dla którego warto po nie sięgać. Pomidory, bo o nich mowa, to prawdziwa skarbnica zdrowia dla każdego nastolatka!

Szczegóły