Winiary. Żyj smacznie i zdrowo

Aktualności

25.11.2014, wtorek
Pierogi świata!

Pierogi chyba znają wszyscy. Kiedyś lepiły je nasze babcie i mamy, a my gdy byliśmy mali uwielbialiśmy im w tym pomagać. Tak jak w Polsce pierogi znane są również na całym świecie, z tą tylko różnicą, że przygotowywane są w bardzo różnorodny sposób. 

Szczegóły
19.11.2014, środa
Wszystko co powinniśmy wiedzieć o… dyni!

Dynia przede wszystkim kojarzy się nam z jesienią. To właśnie wtedy jej miąższ jest bardzo pomarańczowy i posiada wiele wartości odżywczych, co pozytywnie wpływa na układ zdrowotny każdego człowieka. W kuchni najczęściej używamy jej do przygotowania aromatycznych zup, gulaszów, marynat i ciast. Dodaje się ją również do dań głównych oraz takich potraw jak risotto, w formie puree czy warzyw saute. 

Szczegóły
17.11.2014, poniedziałek
Minęły 2 miesiące programu „Żyj smacznie i zdrowo”!

Od startu V edycja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” minęło już 2 miesiące. Codziennie otrzymujemy nowe zgłoszenia i wysyłamy zestawy dydaktyczne, dzięki którym tysiące uczniów z całej Polski będzie mogło poznać tajniki zdrowego i smacznego odżywiania. 

Do tej pory zostało zgłoszonych 3 400 klas z ponad 2 300 szkół gimnazjalnych

Szczegóły
06.11.2014, czwartek
Jak przygotować idealne II śniadanie do szkoły, które nie jest kanapką?

Przygotowanie posiłku, który można ze sobą zabrać i zjeść bez problemu poza domem, może wydawać się skomplikowane, dlatego wiele osób sięga po bezpieczne kanapki. Ale te z kolei, często zgniatają się w otchłani plecaka czy torby. Poza tym kanapki królują nie tylko jako posiłek zabierany na drogę, ale także stanowią podstawę menu śniadaniowego i kolacji. Dobrą i smaczną alternatywą dla nich jest sałatka

Szczegóły
04.11.2014, wtorek
Trwa V edycja programu "Żyj smacznie i zdrowo"!

Trwa V edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Do tej pory otrzymaliśmy prawie 2 300 zgłoszeń z całej Polski!

Szczegóły
31.10.2014, piątek
Dobry orzech do zgryzienia!

Włoskie, laskowe, ziemne, nerkowca… Wybór w sklepie spożywczym orzechów, może przyprawić o zawrót głowy – tyle jest ich rodzajów. Powszechnie wiadomo, że wszystkie są smaczne i zdrowe, ale czymś muszą się od siebie różnić, jeśli ich wygląd jest tak odmienny. Oto krótki przegląd wybranych orzechów.  

Szczegóły
29.10.2014, środa
Trwa wysyłka materiałów dydaktycznych!

Rozpoczęła się wysyłka bezpłatnych materiałów dydaktycznych do szkół zarejestrowanych do V edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo”. Do tej pory otrzymaliśmy prawie 2 300 zgłoszeń z całej Polski. 

Szczegóły
22.10.2014, środa
Lodówka idealna!

Prawidłowe przechowywanie żywności wydłuża jej okres przydatności do spożycia, oszczędza czas i pozwala dłużej cieszyć się smakiem przechowywanych produktów. Ostatnio omawialiśmy, jak prawidłowo przechowywać żywność. Tym razem szczególnie uważnie przyjrzymy się lodówce. Wbrew pozorom nie jest bez znaczenia, na której półce leży dany produkt!

Szczegóły
16.10.2014, czwartek
Pomidor dla każdego!

Są dostępne przez cały rok, ale teraz – najbardziej smaczne. Rozkosz dla podniebienia, to niejedyny powód, dla którego warto po nie sięgać. Pomidory, bo o nich mowa, to prawdziwa skarbnica zdrowia dla każdego nastolatka!

Szczegóły
17.09.2014, środa
Ruszyła V edycja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”!

Do 26 czerwca 2015 r. nauczyciele z gimnazjów w całym kraju mogą zgłaszać swoje klasy do udziału w V edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo". 

Szczegóły
30.06.2014, poniedziałek
„Żyj smacznie i zdrowo” – podsumowanie IV edycji programu

Dobiega końca IV edycja ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. Na przełomie maja i czerwca rozdaliśmy cenne nagrody szkołom, które zwyciężyły w naszym konkursie. Wygrane klasy wzięły też udział w lekcji i quizie z dietetykiem, a na koniec – ćwiczyli układy choreograficzne z gwiazdami programu telewizyjnego You Can Dance. Wszystkie edycje programu zaangażowały ponad pół miliona osób!

Szczegóły
25.06.2014, środa
Ekipa „Żyj smacznie i zdrowo” odwiedziła Kaletnik!

Po przejechaniu przez nasz zespół 9 tysięcy kilometrów dotarliśmy do ostatniego punktu na naszej mapie roadshow - Gimnazjum z Zespołu Szkół w Kaletniku w województwie podlaskim.

Szczegóły
24.06.2014, wtorek
„Żyj smacznie i zdrowo” odwiedziło Olsztyn!

Uczniowie z klasy 2c z Gimnazjum nr 22 Katolickie im. Świętej Rodziny w Olsztynie pod opieką Pani Katarzyny Zyborowicz-Malewickiej w konkursie marki WINIARY „Żyj smacznie i zdrowo” wygrali tablicę multimedialną w kategorii film społeczny. 

Szczegóły
20.06.2014, piątek
Kolejny zwycięzca konkursu na FB!

W ostatnim konkursie na Facebooku postawiliśmy Wam nie lada wyzwanie - podanie przepisu na smaczną potrawę z grilla!

Szczegóły
18.06.2014, środa
Gimnazjum w Kliniskach Wielkich odebrało tablicę!

Gimnazjum w Kliniskach Wielkich jako jedyne w województwie zachodniopomorskim wygrało w konkursie „Żyj smacznie i zdrowo” tablicę multimedialną.

Szczegóły
17.06.2014, wtorek
„Żyj smacznie i zdrowo” odwiedziło Drezdenko w Lubuskim!

Piknik rodzinny zorganizowany przez uczniów klasy 1b Gimnazjum nr 2 w Drezdenku został nagrodzony tablicą multimedialną w konkursie „Żyj smacznie i zdrowo”.

Szczegóły
16.06.2014, poniedziałek
Ośno Lubuskie odebrało swoją nagrodę!

Dziś zawitaliśmy do Ośna Lubuskiego – pięknego miasta położonego w województwie lubuskim. Uczniowie z klasy 3b wraz z wychowawczynią, Panią Małgorzatą Soloch, zorganizowali wydarzenie społeczne pod tytułem ”Stop marnowaniu żywności”.

Szczegóły
13.06.2014, piątek
Zespół „Żyj smacznie i zdrowo” wręczył nagrodę w Gdyni!

Gimnazjum nr 27 z Gdyni ugościło nas bardzo miło, a uczniowie przygotowali wiele atrakcji.

Szczegóły
12.06.2014, czwartek
Tablica multimedialna w rękach gimnazjalistów ze Słupska!

Odwiedziliśmy Gimnazjum nr 2 w Słupsku, które dzięki klasie 2b otrzymało w naszym konkursie tablicę multimedialną.

Szczegóły
11.06.2014, środa
Tym razem odwiedziliśmy Człuchów!

Klasa 3b z Gimnazjum Sportowego w Człuchowie wygrała tablicę multimedialną w konkursie „Żyj smacznie i zdrowo”. Gimnazjaliści nagrali filmik poruszający temat marnowania żywności, w którym  zaprezentowali także ciekawe przepisy na dania z produktów, które często wyrzucamy.

Szczegóły