Winiary. Żyj smacznie i zdrowo

Aktualności

28.05.2015, czwartek
Najbardziej popularne desery świata

Słodkie i pyszne desery zna każdy z nas, ale jakimi smakołykami raczą się mieszkańcy innych krajów zastanawiają się tylko nieliczni. Każdy z deserów jest stworzony z czegoś innego, każdy z nich zupełnie inaczej smakuje, a dodatkowo każdy z nich pochodzi z całkiem innego zakątku świata. Te desery to dokładne odzwierciedlenie kultury danego państwa, z którego one pochodzą. Każdy z nich z biegiem lat poddaje się różnym modyfikacjom i zmianom, ale podstawa zawsze zostaje taka sama.

Szczegóły
19.05.2015, wtorek
Pożywne smoothie, koktajle i shake’i

Pewnie nie raz zastanawialiście się nad tym, czym różnią się w swoim składzie smoothie, koktajle i shake’i oraz co będzie najlepsze przy Waszym trybie życia lub diecie. Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę poszczególnych napojów oraz różnice występujące pomiędzy nimi. Dla spragnionych orzeźwienia mamy także kilka przepisów na nadchodzące ciepłe dni.

Szczegóły
11.05.2015, poniedziałek
Razowe - znaczy zdrowe?

Zapanowała moda na razowe. Żaden produkt zbożowy, który nie jest w odcieniu brązu nie ma racji bytu w zdrowej diecie. Ale czy na pewno? Sprawdź czy rzeczywiście pieczywo „ciemne” jest lepsze od „jasnego” oraz jak należy wybierać przetwory zbożowe, aby służyły zdrowiu. 

 

Szczegóły
11.05.2015, poniedziałek
Majówka – „grillówka”

Jak co roku, początek maja rozpoczął sezon na grilla. Bo grillowanie stało się już, jak niektórzy twierdzą, narodowym sportem Polaków. Z punktu widzenia zdrowia ta technika kulinarna jest niezwykle cenna, ale warto wiedzieć, jak należy ją poprawnie wykonywać, gdyż niesie ona ze sobą kilka zagrożeń. Oto krótki poradnik majówkowego (i nie tylko) „grillowicza”.

Szczegóły
23.04.2015, czwartek
Tajemnice owoców egzotycznych

Ostatnio w sklepach pojawia się wiele różnych gatunków owoców. Pewnie wielu z Was zastanawia się nad ich smakiem czy też nazwą. Poniżej przedstawiamy listę najciekawszych owoców pochodzących z różnych zakątków świata.

Szczegóły
20.04.2015, poniedziałek
Wyniki Konkursu V edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo”!

Szanowni Nauczyciele, Drodzy Gimnazjaliści – po burzliwych obradach, jury wybrało zwycięzców Konkursu V edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo”!

Szczegóły
14.04.2015, wtorek
Nowalijki zwiastunem wiosny

Wreszcie jest coraz cieplej, dni coraz dłuższe, a w sklepach coraz więcej świeżych warzyw i to nie tych z przechowalni, ale z tegorocznych upraw. Stęsknieni za wiosną, mamy ochotę jeść nowalijki. To one są symbolem zbliżających się ciepłych dni. Z drugiej strony w Internecie można znaleźć wiele informacji o tym, że nowalijki mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego sprawdzamy poprawność tego twierdzenia i podpowiadamy jak się ustrzec przed niebezpieczeństwami związanymi z ich konsumpcją.

Szczegóły
08.04.2015, środa
Kuchnia włoska

Kuchnia włoska należy do najbardziej popularnych kuchni europejskich zaraz obok kuchni francuskiej. Kuchnia włoska to przede wszystkim aromatyczne dania z dodatkiem dużej ilości warzyw i świeżych ziół takich, jak bazylia, oregano, tymianek czy rozmaryn. Dodatkiem do wielu potraw kuchni włoskiej jest też parmezan – twardy ser wytwarzany z mleka koziego, leżakujący przed sprzedażą w solance.

Szczegóły
03.04.2015, piątek
Wielkanocne smakołyki pod lupą

W tym roku wielkanocne przysmaki zagoszczą na naszych stołach już na początku kwietnia. Z pewnością wszyscy nie możemy doczekać się mazurków, babek, jajek i oczywiście sałatki jarzynowej. Wybierając się na świąteczny obiad, pamiętaj, że nie wszystkie potrawy są tak samo wartościowe. Wybierz to, co nie tylko rozpieści Twoje podniebienie, ale także będzie najbardziej korzystne dla Twojego zdrowia. Oto nasz ranking!

Szczegóły
30.03.2015, poniedziałek
Tydzień do końca konkursu „Żyj smacznie i zdrowo”!

W niedzielę 5 kwietnia 2015 roku mija termin rejestracji prac w konkursie „Żyj smacznie i zdrowo”. Pozostało już niewiele czasu na zgłoszenie zorganizowanego wydarzenia społecznego. Dlatego lepiej nie zostawiać sprawy na ostatnią chwilę, zwłaszcza, że już za kilka dni wszyscy spotkamy się z naszymi bliskimi przy wielkanocnym stole.

Szczegóły
27.03.2015, piątek
Dlaczego żywność się psuje?

Pytanie z pozoru proste. Żywność psuje się, bo jest nieprawidłowo przechowywana, kupowana i wykorzystywana. Jednak wyjaśnienie mechanizmu „psucia się żywności”, a w konsekwencji jej marnowania wymaga wyjaśnienia.

Szczegóły
26.03.2015, czwartek
Rejestracja prac konkursowych do 5 kwietnia 2015 roku!

Do 5 kwietnia 2015 roku możliwa jest jeszcze rejestracja prac konkursowych w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. Po weryfikacji każdego zgłoszenia konkursowego wysyłane jest potwierdzenie jego otrzymania na wskazany przy procesie rejestracji adres e-mail.

Szczegóły
23.03.2015, poniedziałek
Po co nam przyprawy?

Podobno dobry kucharz zawsze ugotuje coś z niczego. Ale naprawdę trudno jest wyczarować dobre danie bez dodatku ani jednej przyprawy. Dzisiaj poznasz pięć powodów, dla których warto sięgać nie tylko po sól i pieprz.

Szczegóły
19.03.2015, czwartek
Najlepsze prace konkursowe z IV edycji - wydarzenie społeczne w Starych Polaszkach!

Konkurs w V edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” powoli dobiega końca! Pozostały jeszcze 2 tygodnie na przesyłanie zgłoszeń. Dla tych, którzy lubią zostawiać sprawy na ostatnią chwilę przedstawiamy ostatni pomysł na zorganizowanie wydarzenia społecznego nagrodzony w ubiegłym roku. Nie czekaj dłużej! Zorganizuj wydarzenie społeczne, prześlij zgłoszenie i wygraj atrakcyjne nagrody!

Szczegóły
18.03.2015, środa
Czym słodzić zamiast białego cukru?

Istnieje wiele produktów na rynku, którymi można zastąpić powszechnie używany biały cukier. Spożywany w dużych ilościach przysmak ten szkodzi naszemu organizmowi, gdyż prowadzi do chorób takich, jak np. cukrzyca.

Szczegóły
16.03.2015, poniedziałek
Wiosna na Twoim parapecie...

Powoli zaczyna się robić coraz cieplej i choć o śniegu zapomnieliśmy już dawno, to nie można jeszcze z całą pewnością powiedzieć, że przyszła już wiosna. A na nią czekamy z większą niecierpliwością niż na każdą inną porę roku. Tęsknimy do smakołyków, które ona ze sobą przyniesie.

Szczegóły
12.03.2015, czwartek
Najlepsze prace konkursowe z IV edycji - wydarzenie społeczne w Ośnie Lubuskim!

Czasu na przesyłanie prac konkursowych w V edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest już coraz mniej – czekamy tylko do 5 kwietnia 2015 roku. Jeśli jeszcze zastanawiasz jak zorganizować wydarzenie społeczne, to poniżej przedstawiamy jak to wyglądało w ubiegłym roku. Zainspiruj się i weź udział w konkursie – cenne nagrody czekają!

Szczegóły
09.03.2015, poniedziałek
Jak często można jeść niezdrowo?

Nie oszukujmy się, każdy z nas lubi czasem zgrzeszyć i zamiast sałatki skusi się na hamburgera. Prawidłowe żywienie to wybieranie odpowiednich produktów w odpowiednich ilościach. Słodycze, czy słone przekąski nie są zakazane, ale warto wiedzieć, jak często można sobie na nie pozwolić bez negatywnych konsekwencji dla zdrowia i figury. Sprawdź, jak wygląda to w Twoim przypadku w zależności od masy ciała i stopnia aktywności fizycznej.

Szczegóły
06.03.2015, piątek
Miesiąc do końca konkursu „Żyj smacznie i zdrowo”!

Już tylko miesiąc pozostał do końca konkursu w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. Zgłoszenia należy przesyłać od 19 marca do 5 kwietnia 2015 roku za pośrednictwem formularza umieszczonego na stronie internetowej.

Szczegóły
05.03.2015, czwartek
Najlepsze prace konkursowe z IV edycji - wydarzenie społeczne w Poznaniu!

Już tylko miesiąc pozostał na przesyłanie prac konkursowych w V edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. Nadal nie masz pomysłu na zorganizowanie wydarzenia społecznego? Nic nie szkodzi. Poniżej przedstawiamy kolejne wydarzenie społeczne nagrodzone w ubiegłym roku szkolnym.

Szczegóły