WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Torcik jagodowo - chałwowy

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Torcik jagodowo - chałwowy

3 zdjęcia do przepisu "Torcik jagodowo - chałwowy"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Zrobiłam ostatnio domową chałwę, ale sama coś miała słabe wzięcie, więc postanowiłam zrobić ciasto i to był szczał w 10 :)
Łączny czas: 110 min.

Przygotowanie: 70 min.
Oczekiwanie: 40 min.

Porcje: 12
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny

Ciasto:

jajka 8 sztuk
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao 3 łyżki
Proszek do pieczenia WINIARY 2 łyżeczki
olej 5 łyżek

Chałwa:

cukier 1,5 szklanki
woda 2 szklanki
kasza manna 1 szklanka
masło 12 dag
kakao 1 łyżka
posiekane orzechy 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki
posiekane płatki migdałowe 2 łyżki

dodatkowo:

masło 25 dag
kawa rozpuszczalna 0,5 szklanki
dżem jagodowy 0,75 słoika
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Wcześniej przygotować chałwę. Cukier gotować z wodą około 20 min do uzyskania syropu, kaszkę zrumienić na maśle i zalać gorącym syropem, energicznie wszystko wymieszać i na koniec dodać, kakao, orzechy, wiórki kokosowe oraz migdały, dokładnie wszystko połączyć.

  2. Masę z kaszki zapiekać w temp. 120 st około 15 min, następnie przełożyć do innego naczynia dokładnie ubijając w formie, wystudzić.

  3. . Ciasto: Białka jajek ubić z odrobiną soli i pod koniec ubijania dodać cukier, całość ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem. Ciasto przelać do tortownicy( 30cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 40 min, ale trzeba kontrolować czas pieczenia.

  4. Torcik jagodowo - chałwowy

    Masa chałwowa: Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać zimną chałwę

  5. Torcik jagodowo - chałwowy

    . Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć kawą, dolny krążek posmarować dżemem jagodowym na nim rozsmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem.

  6. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i dowolnie ozdobić. Ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.

Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: