Śledzie to danie, które głównie kojarzy się nam ze świątecznym stołem. Traktujemy je jako przekąskę przed głównym posiłkiem i ze smakiem się nimi zajadamy. Zwykle śledzie przygotowywane są w tradycyjnej formie - z cebulą i octem lub w śmietanie. Warto zauważyć, że cebula posiada dość charakterystyczny, lekko ostry posmak, same śledzie są lekko słone, zaś majeranek zachwyca swoim ziołowym aromatem. Przygotowanie takiego dania jest proste, a z pewnością na długo zapadnie nam w pamięci!
Przepis na śledzie z cebulą i majerankiem – prosty i szybki
Wielu osobom przygotowanie śledzi może kojarzyć się z wyjątkowo czasochłonnym zajęciem. Prawdą jest jednak to, że najwięcej czasu zajmuje ich namoczenie. Z kolei sam przepis na śledzie z cebulą i majerankiem powinien zająć nam jedynie kilka minut. Wystarczy kilka prostych składników, które z pewnością posiadamy już w swojej kuchni. Możemy nawet wykazać się odrobiną kreatywności i ułożyć śledzie w dekoracyjny sposób na półmisku, zanim przykryjemy je pierzynką z cebuli. Pamiętajmy, że jemy także oczami!
Śledzie z cebulą i majerankiem - danie na każdą okazję
Śledzie z cebulą i majerankiem wcale nie są zarezerwowane wyłącznie na okres świąteczny. Okazuje się, że danie to świetnie sprawdzi się podczas każdej okazji. Możemy pokusić się o przygotowanie tych wyjątkowych śledzi w formie przekąski po daniu głównym lub przystawki tuż przed nim! Możemy zaserwować je podczas uroczystej kolacji w gronie rodzinnym, ale także i podczas niezapomnianej uroczystości weselnej. Śledzie z cebulą i majerankiem są wyjątkowo uniwersalne.
Z czym podawać śledzie z cebulą i majerankiem?
Przepis na śledzie z cebulą i majerankiem oraz akcentem MAGGI nie zakłada opcjonalnych dodatków. W formie przystawki, takie danie świetnie sprawdzi się bez dodatkowych przysmaków. Jeśli jednak chcemy sprawić, by było ono bardziej sycące i pożywne, wówczas możemy pokusić się o podanie ich ze świeżym pieczywem - chlebem lub bułką. Co ciekawe, śledzie z cebulą i majerankiem mogą być także ciekawą wariacją odnośnie do głównego dania obiadowego. Wówczas możemy podać je w towarzystwie gotowanych, młodych ziemniaczków. W tym momencie, wszystko zależy od naszej kreatywności, a także od indywidualnych preferencji smakowych.
Komentarze 0