WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Szarlotka pod różową pierzynką

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Szarlotka pod różową pierzynką

1 zdjęcie do przepisu "Szarlotka pod różową pierzynką"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 4
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Zabawna i kolorowa szarlotka na półkruchym spodzie, z masą jabłkowo-cynamonową, zapiekana pod różową pierzynką z białek i Kisielu o smaku truskawkowym WINIARY. Szarlotka pod pierzynka będzie idealna na przyjęcia dla najmłodszych. Ciasto możesz dodatkowo udekorować kolorowymi sosami – truskawkowym, czekoladowym i waniliowym.
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Kisiel o smaku truskawkowym z cukrem WINIARY 1 opakowanie
Proszek do pieczenia WINIARY 2 łyżeczki
mąka krupczatka 3 szklanki
masło 250 g
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk
jabłka 1 kg
cynamon do smaku
bułka tarta 1 łyżka
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Mąkę przesiej do miski.

    • mąka krupczatka
  2. Dodaj masło, 4 łyżki cukru i Proszek do pieczenia, posiekaj.

    • Proszek do pieczenia WINIARY
    • masło
    • cukier
  3. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto.

    • jajko
  4. Wstaw je do lodówki na 0,5 godziny.

  5. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij sok, dodaj pozostały cukier i cynamon.

    • jabłka
    • cynamon
  6. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

  7. Ubij pianę z białek, dodaj Kisiel (proszek).

    • Kisiel o smaku truskawkowym z cukrem WINIARY
    • jajko
  8. Na cieście rozłóż jabłka, ubitą pianę, resztę ciasta startego na tarce o grubych oczkach.

  9. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.

  10. Piecz przez około 50 minut.

przeczytaj 8 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

ale mam smaka teraz na szarlotkę :)

Izqa1306
6 marca 2014
zgłoś do moderacji

Z kisielem nie jadłem ale wypróbuję przy najbliższej okazji

szork
11 listopada 2013
zgłoś do moderacji

ŚWIETNY TEN PRZPIS OD TERAZ TO JEST MOJA ULUBIONA SZARLOTKA

FARMAZON
10 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

bardzo smaczne

kara100
21 marca 2013
zgłoś do moderacji

pyszne ciasto tylko do ubitych białek i kiślu trzeba dodoć cukier

alicjazab
5 lutego 2011
zgłoś do moderacji

Piekłam z maką krupczatka a drugi raz z inna mąka ,łatwy przepis-polecam .Jak się doda wiecej- jabłek to jest lepszy!

pypusia
6 listopada 2010
zgłoś do moderacji

piekłam takie tylko bez kiślu,muszę spróbowac

49906
8 lipca 2010
zgłoś do moderacji

Dziś upiekłam - PRZEPYSZNEEE!!!

Natali89
21 marca 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 8 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: