WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Bigos myśliwski

5 zdjęć do przepisu "Bigos myśliwski"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 2
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Bigos myśliwski to danie pachnące śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem, z dodatkiem kiełbaski i wieprzowej łopatki. Najlepiej smakuje następnego dnia, podane z pieczywem lub ziemniakami z wody. Bigos polski to dobry pomysł na obiad, który możesz podawać przez kilka dni, ale ta potrawa stanie się również doskonałym dodatkiem do świątecznych potraw. Bigos z kiszonej kapusty dobrze skomponuje się z wigilijną rybą, przygotowaną na Twój ulubiony sposób. Przepis na bigos polski możesz także samodzielnie zmieniać – dla chętnych proponujemy dodanie odrobiny przesmażonego boczku, a suszone grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami.
Zobacz pomysły na świąteczny bigos >>
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Kostka Mięsna WINIARY 2 sztuki
kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 50 g
łopatka wieprzowa 1 kg
cebula 2 sztuki
kiełbasa 400 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śliwka suszona 10 sztuk
jałowiec 5 sztuk
majeranek 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
pieprz do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.

    • kapusta kiszona
  2. Grzyby namocz i ugotuj.

    • grzyby suszone
  3. Bigos myśliwski

    Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.

    • Kostka Mięsna WINIARY
    • łopatka wieprzowa
    • cebula
    • jałowiec
  4. Bigos myśliwski

    Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.

    • kiełbasa
    • koncentrat pomidorowy
    • śliwka suszona
  5. Dopraw pieprzem i majerankiem.

    • majeranek
    • pieprz
  6. Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).

    • kminek
  7. Bigos myśliwski

    Grzyby pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu.

    • grzyby suszone
przeczytaj 12 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Wygląda apetycznie!!

izaOST
27 marca 2014
zgłoś do moderacji

wygląda smakowicie

olkaaa
15 marca 2014
zgłoś do moderacji

zrobiłam bigos myśliwski według tego przepisu na wesele przyjaciółki (proporcje na porcje dla 50 osób)- gościom smakowało, mam nadzieję, że młodym także!

Patison
7 marca 2014
zgłoś do moderacji

lubię taki bigosik

MAMA54
1 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Uwielbiam bigosik.

michałek82
4 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

Uwielbiam bigos.

michałek82
4 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

pyszny bigos, wypróbowałam, pierwszy raz robiłam i jestem zadowolona

nulkaa22
1 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

super przepis, już go wypróbowałam :)

paulax87x
30 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

bigos palce lizać

walczak72
25 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Ten przepis jest genialny! Jałowiec to zapomniana przyprawa a przecież jest tak wartościowa. Dzięki niej potrawy, a szczególnie bigos, nabieraja fantastycznego smaku i zapachu. Aż przypomniało mi się dzieciństwo :)

PaniDomu40
4 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Prawdziwy bigos myśliwski musi być na mięsie, a nie kostce! Ale zabiegani pewnie tak gotują, więc dla nich taki przepis jak najbardziej...

mikolaj123
4 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Fajny przepis nigdy bym nie pomyślał żeby zrobić bigos z suszonymi śliwkami a są one po prostu genialnym dodatkiem

Vitaminek
21 sierpnia 2012
zgłoś do moderacji
przeczytaj 12 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: