WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Barszcz czerwony z uszkami

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Barszcz czerwony z uszkami

4 zdjęcia do przepisu "Barszcz czerwony z uszkami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 2
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Pachnący grzybami i majerankiem pyszny barszcz czerwony z uszkami najczęściej gości na naszych wigilijnych stołach, choć można przyrządzić go także w weekend na domowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystaj produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, dzięki czemu Twój barszczyk będzie miał piękny kolor i intensywny smak. Szczególnego charakteru dodają mu suszone grzyby, których aromat poczujesz w całym domu. To dobry znak, że Boże Narodzenie już tuż, tuż! Z przepisu dowiesz się także, jak łatwo i szybko przygotować domowej roboty uszka, które ze smakiem zje cała Twoja rodzina. Barszcz czerwony podawaj najlepiej w bulionówkach, a wierzch udekoruj świeżymi ziołami. Doskonały na świąteczny stół. Mamy nadzieję, że ten przepis na barszcz czerwony z uszkami zasmakuje wszystkim w ten magiczny, świąteczny czas.
Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny

Ciasto na uszka

mąka 80 g
jajko 1 sztuka

Farsz do uszek

cebula 1 sztuka
bułka tarta 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka

Barszcz

Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY 1 opakowanie
grzyby suszone 20 g
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
liść laurowy 4 sztuki
ziele angielskie 3 ziarenka
pieprz, majeranek do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Barszcz czerwony z uszkami

    Grzyby umyj, namocz i ugotuj z cebulą, czosnkiem, zielem i liściem laurowym.

    • grzyby suszone
    • cebula
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
  2. Następnie wywar grzybowy przecedź przez sito.

  3. Wywar uzupełnij do 1 litra i wsyp Barszcz czerwony.

    • Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
  4. Dodaj majeranek i pieprz do smaku.

    • pieprz, majeranek
  5. Czas zająć się przygotowaniem uszek.

  6. Cebulę, jajko i grzyby ugotowane do barszczu drobno pokrój.

    • cebula
    • jajko ugotowane na twardo
  7. Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle.

    • cebula
    • masło
  8. Połącz z grzybami, bułką tartą i jajkiem, ostudź. Dopraw solą i pieprzem.

    • bułka tarta
    • jajko
  9. Z mąki, jajka i odrobiny wody zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.

    • mąka
    • jajko
  10. Barszcz czerwony z uszkami

    Na każdym połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.

  11. Uszka wrzucaj do wrzącej wody, wyjmuj, gdy wypłyną.

  12. Barszcz czerwony z uszkami będzie się także dobrze prezentował, gdy podasz go w bulionówkach.

przeczytaj 11 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Pyszny barszczyk

Wafelek2601
28 lutego 2014
zgłoś do moderacji

przepyszny barszcz

RENIZ
28 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Barszcz czerwony to jedna z ulubionych potraw wigilijnych, obok kapusty z grzybami i pierogów, w mojej rodzinie. Z doświadczenia wiem, że lepiej przygotować go parę dni przed Wigilią, to pozwala uchwycić jego esencjonalny smak i aromat.

Tradycjonalista7
4 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Barszcz czerwony to jedna z ulubionych potraw wigilijnych, obok kapusty z grzybami i pierogów, w mojej rodzinie. Z doświadczenia wiem, że lepiej przygotować go parę dni przed Wigilią, to pozwala uchwycić jego esencjonalny smak i aromat.

Tradycjonalista7
4 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

To potrawa, która niesie ze sobą esencję Świąt. Grzyby zbieramy w lesie i suszymy, a potem całą rodziną lepimy uszka... Zawsze tak najadam się barszczem z uszkami, że nie mam już miejsca na pozostałe 11 potraw!

TYGRYS
3 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

ja tez uwielbiam barszcz czerwony z uszkami przepis wydaje sie prosty... a jednak w kazdym domu jest inny!

hausemanager
2 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

O barszcz czerwony z uszkami zawsze jest wojna! Nie ważne ile ugotuje, zawsze zostaje wypity do ostatniej kropli, a uszka wyjedzone :)

AleAla
2 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Czerwony barszcz z uszkami rules!

Wine472d0a5
30 listopada 2013
zgłoś do moderacji

Kocham barszcz czerwony z uszkami. Zdecydowanie nie ma lepszej potrawy wigilijnej. Każdy przepis na czerwony barszcz z uszkami jest inny, ale ten jest bardzo fajny i szybki. Jasne, uszka są pracochłonne, ale za to jaka radość, gdy rodzina docenia Twoją pracę :) Ja zawsze angażuję dzieci do pomocy :) Wtedy grzyby leśne zastępuję pieczarkami. Przepis ten daję Ci gwarancję pysznego barszczu czerwonego!

martalubiwiniary
30 listopada 2013
zgłoś do moderacji

A - i na dodatek połączenie Barszczu czerwonego z suszonymi grzybami. Rewelacja!

radish
30 listopada 2013
zgłoś do moderacji

Uwielbiam Barszcz czerwony z uszkami. Zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia.

radish
30 listopada 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 11 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: