WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Pasztet wielkanocny

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Pasztet wielkanocny

1 zdjęcie do przepisu "Pasztet wielkanocny"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 3
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Pasztet wielkanocny to obowiązkowa potrawa na stole Świątecznym. Jest łatwy do zrobienia, a dzięki WINIARY POMYSŁ NA... kotlety mielone zyska niepowtarzalny smak. Znakomicie smakuje jeśli podasz go z Sosem tatarskim WINIARY! Do ozdoby wykorzystać natkę pietruszki lub koperek. Uważaj, bo bardzo szybko znika ze stołu!
Łączny czas: 90 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 60 min.

Porcje: 10
Kalorie: 488 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
WINIARY POMYSŁ NA... kotlety mielone 1 opakowanie
Sos tatarski WINIARY 1 słoik
wątróbka drobiowa 300 g
cebula 3 sztuki
masło 100 g
łopatka wieprzowa 500 g
słonina 300 g
jajko 3 sztuki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Wątróbki pokrój w kostkę.

    • wątróbka drobiowa
  2. Cebule obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj wątróbki.

    • wątróbka drobiowa
    • cebula
    • masło
  3. Zasmaż razem i ostudź.

  4. Mięso, wątróbkę z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.

    • wątróbka drobiowa
    • cebula
    • łopatka wieprzowa
    • słonina
  5. Do zmielonego mięsa wsyp POMYSŁ NA... i wbij jajka.

    • WINIARY POMYSŁ NA... kotlety mielone
    • jajko
  6. Dopraw solą, pieprzem i gałką.

    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  7. Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i pozostałą słoniną pokrojoną w plastry.

    • słonina
  8. Wyłóż masę mięsną.

  9. Na wierzchu możesz również położyć kilka plasterków słoniny.

  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 60 minut.

  11. Pasztet podawaj na zimno z Sosem tatarskim.

    • Sos tatarski WINIARY
przeczytaj 4 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

chętnie skorzystam z przepisu

olkaaa
15 marca 2014
zgłoś do moderacji

domowy pasztet jest najlepszy

nulkaa22
1 marca 2014
zgłoś do moderacji

Uwielbiam domowe pasztety

Wafelek2601
28 lutego 2014
zgłoś do moderacji

pasztet jest rewelacyjny,to pierwszy pasztet w moim zyciu jaki upieklam smakuje calej rodzince serdecznie polecam

KALAFIOR
9 kwietnia 2012
zgłoś do moderacji
przeczytaj 4 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: