WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Rosół z kurczaka

4 zdjęcia do przepisu "Rosół z kurczaka"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 4
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Aromatyczny rosół z kurczaka to ulubiona "niedzielna" zupa Polaków. My ugotujemy go tradycyjnie, na wywarze z udka kurczaka, z dodatkiem warzyw oraz Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Kto lubi, może dorzucić do wywaru kawałek suszonego grzybka. Rosół gotujemy na małym ogniu, powoli (powinien delikatnie "pyrkać") - dzięki temu jest smaczniejszy. Podajemy posypany natką lub koperkiem - czysty, do picia (solo lub np. z dodatkiem krokietów), albo z makaronem.
Łączny czas: 10 min.

Porcje: 6
Kalorie: 65 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY 2 kostki
udko kurczaka 1 sztuka
mała marchewka 1 sztuka
mała pietruszka 1 sztuka
seler 20 g
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki 1 łyżka
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Udko kurczaka gotuj 40 minut w 1,5 l wody.

    • udko kurczaka
  2. Rosół z kurczaka

    Oczyść warzywa i dodaj do wywaru.

    • mała marchewka
    • mała pietruszka
    • seler
  3. Dodaj również kostki bulionowe i gotuj całość 15 minut.

    • Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
  4. Rosół z kurczaka

    Dopraw solą i pieprzem.

    • sól, pieprz
  5. Udko wyciągnij, obierz ze skóry i podziel na kawałki.

  6. Rosół podawaj z kawałkami mięsa, makaronem, posypany natką pietruszki.

    • posiekana natka pietruszki
przeczytaj 9 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Pycha niedzielny rosół ;) a udko i warzywka można zjeść osobno, a jak się doda do zupy, to i ładnie wygląda i jest pyszne. I jak dla mnie, z zacierkami też super.

radish
18 lutego 2014
zgłoś do moderacji

rosół na jednym udku z kurczaka?jak dla mnie to nie rosół

malinowaViki
14 lutego 2014
zgłoś do moderacji

najlepsza Polska zupa - oczywiście rosół!

nulkaa22
21 listopada 2013
zgłoś do moderacji

ulubiona zupa

kasia8768
1 listopada 2013
zgłoś do moderacji

Na niedzielny obiad w sam raz ;)

JestesmyTymCoJemy
1 października 2013
zgłoś do moderacji

Smaczna zupa

ONYzakare
21 września 2013
zgłoś do moderacji

super rosołek

AlexM
1 września 2013
zgłoś do moderacji

Pyszny

TYGRYS
30 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Owszem rosół z bulionu, ale smaczniejszy bedzie jak ugotujemy na połączeniu mięsa zkurczaka i indyka i pod koniec dodamy bulion.

Winb8c54fc4
27 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 9 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

4