Żurek staropolski to jedno z tych dań, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. W sposób masowy pojawia się on na polskich stołach - nie tylko w okresie świątecznym, ale także w formie codziennego obiadu. Można śmiało powiedzieć, że zupa ta zagościła w naszym kraju do tego stopnia, że stała się ona potrawą narodową. Faktycznie, żurek staropolski - jak sama nazwa wskazuje - wywodzi się z kuchni staropolskiej, która dominowała w południowych regionach Polski. Jednocześnie trzeba zauważyć, że staropolski żurek to także wyjątkowo popularne danie w Republice Czeskiej, a w szczególności w kraju Morawskim. Tam również dominowała odmiana kuchni staropolskiej, a klasyczna wersja żurku jest naszym południowym sąsiadom bardzo bliska.
Przepis na żurek staropolski - przygotujesz go w kilka chwil
Przepis na żurek staropolski wcale nie jest tak trudny i skomplikowany, jak mogłoby się to wydawać. Wystarczy odrobina cierpliwości, biała kiełbaska, boczek, ulubione przyprawy i śmietanka do zagęszczenia zupy. Nie musimy męczyć się z zakwasem chlebowym, gdyż obecnie w sprzedaży dostępny jest gotowy koncentrat lub proszek. To właśnie z jego pomocą wykreujemy smakowity żurek staropolski, który musimy jedynie doprawić i nieco urozmaicić, by dopasował się on do naszych preferencji.
Żurek staropolski - danie, które sprawdzi się zawsze
Żurek staropolski - przepis jest na tyle prosty, że przygotowanie zajmie nam jedynie kilka chwil. To z kolei warunkuje fakt, że to smakowite danie będzie idealne na dosłownie każdą okazję. Bez najmniejszych problemów możemy przygotować żurek staropolski w formie codziennego obiadu, ale także w formie dania na wyjątkowe okazje. Może on stanowić podstawę menu weselnego, a także uroczystej kolacji firmowej. Jest to zupa, która zasługuje nie tylko na miano smakowitej, ale także na miano wyjątkowo uniwersalnej.
Żurek staropolski - przepis, który można dowolnie zinterpretować
Żurek staropolski to danie kompletne, aczkolwiek standardowy przepis możemy nieco modyfikować. Jeśli zależ nam na wersji bezmięsnej, wówczas boczek i białą kiełbasę możemy zastąpić jajkiem i ziemniakami. Możemy także zaserwować ziemniaczane puree ze skwarkami na osobnym talerzu - w formie prostego dodatku. Żurek staropolski będzie także wybornie smakował w towarzystwie chrupiącego, świeżego pieczywa. Pamiętajmy jednak, że zgodnie z tradycją, powinniśmy tą zupę doprawić dużą ilością aromatycznego, suszonego majeranku.
Komentarze 3