WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Placki ryżowe

3 zdjęcia do przepisu "Placki ryżowe"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Chrupiące, smażone placki ryżowe piękny złocisty kolor oraz wyrazisty smak zawdzięczają kurkumie, zwanej indyjskim szafranem. Dodajemy ją do Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY, w którym gotujemy ryż – dzięki temu potrawa zyskuje przyjemną, pikantną nutkę. Nie należy jednak przesadzać z ilością tej przyprawy, bo danie może zgorzknieć. Ryżową masę smażymy (tak jak placki ziemniaczane) na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Gotowe placki podajemy – na gorąco lub na zimno - w towarzystwie dwóch kolorowych dipów: paprykowego oraz musztardowego z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
ryż 2 worki
jajko 2 sztuki
ser żółty 100 g
papryka ostra 1 łyżeczka
kurkuma 2 łyżeczki
woda 1 l
olej 200 ml
Rosół drobiowo-warzywny Domowa Kuchnia WINIARY 2 kostki
musztarda 5 łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY 300 ml
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Zagotuj wodę, dodaj kostki rosołowe i kurkumę, gotuj w nich ryż przez ok. 20 minut.

    • ryż
    • kurkuma
    • woda
    • Rosół drobiowo-warzywny Domowa Kuchnia WINIARY
  2. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce, wymieszaj go z jajkami.

    • jajko
    • ser żółty
  3. Odsącz ryż i odczekaj aż ostygnie.

  4. Wymieszaj z jajkiem i serem, ugnieć jak ciasto.

  5. Placki ryżowe

    Uformuj małe placuszki i smaż je na oleju.

  6. Placki ryżowe

    Przygotuj 2 dipy - majonez podziel na 2 części - 100 ml wymieszaj z papryką, a 200 ml z musztardą.

    • papryka ostra
    • musztarda
    • Majonez Dekoracyjny WINIARY
  7. Placki podawaj z dipami bezpośrednio po usmażeniu lub jako zimną przekąskę.

Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

1