WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
matiasy z ziemniakami

Brak zdjęć do przepisu "matiasy z ziemniakami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 1
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
od czasu do czasu robię je na kolacje.
Łączny czas: 40 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 10 min.

Porcje: 4
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
dymka 1 pęczek
sok z cytryny 2 łyżki
matiasy 8 sztuk
rzodkiew 1 pęczek
gęsta smietana 200 g
jogurt naturalny 200 g
koperek 1/2 1 pęczek
pieprz 1 dag
olej 1 dag
ziemniaki 800 g
sól 1 dag
cukier 1 łyżeczka
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. matiasy moczyć ok. 1 godz. w zimnej wodzie opłukać osuszyć położyć na głębokim talerzu i polać obficie olejem. odstawić na 1 godz. ziemniaki ugotować w mundurkach.

  2. dymkę rzodkiewki i koperek umyć drobno pokroić i nastepnie dodać do śmietany wymieszanej z jogurtem. całość doprawić sokiem z cytryny solą pieprzem oraz cukrem. ziemniaki obrać za skórki i ułożyć na talerzu. obok położyć matiasy oraz polać przygotowanym sosem śmietanowo -jogurtowym.

Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: