WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Śledź w śmietanie

3 zdjęcia do przepisu "Śledź w śmietanie"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Śledziowe ślimaczki idealnie sprawdzą się w formie przekąski lub przystawki, a także jako danie główne, podane z młodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem. Roladki z filetów śledziowych podawaj z sosem majonezowym, doprawionym świeżym pieprzem wraz z posiekaną natką pietruszki. A jeśli lubisz świeże zioła, śmiało możesz dodać również szczypiorek i zieloną cebulkę. Smacznego!
Łączny czas: 90 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 60 min.

Porcje: 6
Kalorie: 306 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Majonez Dekoracyjny WINIARY 3 łyżki
śmietana kwaśna 18% 300 ml
filet śledziowy 6 sztuk
cytryna 0,5 sztuki
cebula 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki posiekana 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Majonez połącz ze śmietaną.

    • Majonez Dekoracyjny WINIARY
    • śmietana kwaśna 18%
  2. Filety zalej wodą na ok. 60 minut, przekrój wzdłuż, zroluj, zepnij wykałaczką i skrop sokiem z cytryny.

    • filet śledziowy
    • cytryna
  3. Cebule obierz, przekrój na połowę i pokrój w plasterki.

    • cebula
  4. Przelej wrzącą wodą, ostudź i posyp cukrem, odstaw na około 10 minut.

    • cebula
    • cukier
  5. Śledź w śmietanie

    Sos majonezowy połącz z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.

    • cebula
    • czosnek
    • natka pietruszki posiekana
    • sól, pieprz
  6. Śledź w śmietanie

    Wyłóż na półmisek, a na nim ułóż ślimaczki śledziowe.

przeczytaj 6 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

taki śledzik to zawsze chętnie zjem

walczak72
17 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Ojej, wyglądają super. Skuszę się na śledzia w śmietanie jeszcze przed Świętami. Wypróbuję na imieninach, a potem podam mocniej zmacerowane jako danie świąteczne. Już widzę obłęd w oczach gości :)

Wine472d0a5
1 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Wypróbowane, polecam wszystkim ;)

chakula
10 listopada 2013
zgłoś do moderacji

wygląda rewelacyjnie, moje smaki :)

danusia19671
3 października 2013
zgłoś do moderacji

Genialne

blackbit
14 marca 2013
zgłoś do moderacji

Pyszne!

blackbit
14 marca 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 6 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: