WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Barszcz czerwony wigilijny

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Barszcz czerwony wigilijny

3 zdjęcia do przepisu "Barszcz czerwony wigilijny"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 1
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Przepis na barszcz czerwony wigilijny nie musi być wcale trudny i czasochłonny – wystarczy, że wykorzystasz Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. Dzięki temu produktowi, Twój świąteczny barszczyk na wigilijny wieczór będzie miał głęboki ciemny kolor i wspaniały aromat. Sekretem tego bożonarodzeniowego specjału są także suszone grzyby, które tak bardzo kojarzą nam się ze świętami. Zupę barszcz przygotuj także z dodatkiem cebuli, czosnku, buraka czerwonego oraz pachnących przypraw. Koniecznie dodaj majeranek, który najlepiej komponuje się z czerwonym barszczykiem. Jeśli serwujesz barszcz na Wigilię, przygotuj domowej roboty uszka z grzybowym farszem. Zapach suszonych grzybów na pewno zachęci domowników do wspólnego lepienia. Przepis na uszka jest naprawdę prosty. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>
Łączny czas: 20 min.

Porcje: 8
Kalorie: 115 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny

Farsz do uszek

cebula 1 sztuka
grzyby suszone 10 g
bułka tarta 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
sól, pieprz do smaku

Ciasto na uszka

mąka 80 g
jajko 1 sztuka

Barszcz

Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY 1 opakowanie
grzyby suszone 10 g
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
burak czerwony 3 sztuki
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 1 ziarenko
sól, pieprz, majeranek do smaku
ocet 1 łyżka
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Grzyby (20 g) umyj, namocz i ugotuj.

    • grzyby suszone
    • grzyby suszone
  2. Cebulę i czosnek oczyść.

    • cebula
    • czosnek
  3. Buraczki umyj, obierz, opłucz i pokroić słupki. Zalej je 1,5 l wody, dodaj cebulę i czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli.

    • cebula
    • czosnek
    • burak czerwony
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • sól, pieprz, majeranek
  4. Barszcz czerwony wigilijny

    Gotuj przez 10 minut, dodaj ocet i odstaw na 10-15 minut.

    • ocet
  5. Następnie przecedź przez sito.

  6. Do gorącego barszczu wsyp Barszcz czerwony, wymieszaj, dodaj wywar z grzybów i połowę pokrojonych w paseczki grzybów.

    • Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
  7. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

    • sól, pieprz, majeranek
  8. Teraz czas na farsz. Cebulę i pozostałe grzyby drobno pokrój.

    • cebula
    • grzyby suszone
  9. Cebulę zeszklij na maśle.

    • cebula
    • masło
  10. Wymieszaj z grzybami i bułką tartą, dodaj grzyby, ostudź, dopraw solą i pieprzem.

    • bułka tarta
  11. Z mąki i jajka zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty 4 x 4 cm.

    • mąka
    • jajko
  12. Barszcz czerwony wigilijny

    Na każdym kwadracie połóż farsz, złóż po przekątnej, zlep brzegi.

  13. Uszka wrzuć do wrzącej wody, wyjmij, gdy wypłyną.

  14. Uszka wyłóż na półmiski i zalewaj barszczem. Podawaj.

przeczytaj 9 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Przyznam szczerze, że u mnie barszcz czerwony na Wigilię był w czystej postaci, tzn. bez grzybów, ale patrząc na zdjęcie tego przepisu chyba namówię mamę na grzybową wrzutkę :) już poczułam nosem wyobraźni ten zapach!

egret
5 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Bez wątpienie majeranek i suszone grzyby sprawią, że barszcz będzie smakował jeszcze lepiej. Moja babcia zawsze powtarza, że aromatyczne przyprawy są niezbędne w każdej kuchni.

Tradycjonalista7
4 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Aaaa, co tam - zachęciliście mnie - też spróbuje :)

darq78
3 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Lubię przygotowywać barszcz czerwony jako szybką zupę do obiadu w pracy. zalewam kilka łyżeczek gorącą wodą i już. Ale jak wigilijny barszczyk czerwony na święta, to koniecznie na wywarze z suszonych grzybów, omnomnom ;) A lepienie uszek to nie dla mnie - tym zajmują sie już babcia i mama. Robią to kapitalnie! To to na barszcz czerwony pora :)

radish
2 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

oooo dobry przepis na barszcz czerwony! Ja już parę barszczy w życiu sknociłam bo były strasznie zagmatwane, a ten wydaje się być prosty. Na dobry barszcz wigilijny przepis miałam gdzieś w segregatorze, ale oczywiście zgubiłam, więc chyba zastąpie tym. Będzie pyszny wigilijny barszczyk :)

Patison
2 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

dobry przepis na barszcz to wcale nie taka prosta sprawa! Moja mama miała na jego punkcie taką obsesję, że przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami zabrała ze soba do grobu... na szczęście jest internet! :P

hausemanager
2 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

U mnie w domu barszcz czerwony wigilijny to podstawa świąt:) A przepis co roku trochę modyfikuję, żeby trochę zaskoczyć gości :)

AleAla
2 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Zupa barszcz czerwony to wyświenita potrawa wigilijna. Przepis na barszcz czerwony wigilijny to podstawa mojej domowej książki kucharskiej. Jest to mój przepis popisowy!

Wine472d0a5
30 listopada 2013
zgłoś do moderacji

Mmm, barszcz czerwony wigilijny to moja ulubiona potrawa wigilijna. Uwielbiam ten przepis na barszcz czerwony, jest niezawodny. I uszka wychodzą przepyszne.

martalubiwiniary
30 listopada 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 9 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: