WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Japoniec

1 zdjęcie do przepisu "Japoniec"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Ciasto makowiec z jabłkami i kaszą
Łączny czas: 70 min.

Przygotowanie: 20 min.
Oczekiwanie: 50 min.

Porcje: 16
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny

MASA BUDYNIOWA

jajek 9 sztuk
jabłek 1,5 kg
margaryna 1 kostka
olejek migdałowy 1 dag
cukier puder 40 dag
kasza manna 9 łyżek
zmielonego maku 40 dag
bakalie 1 dag
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz 1 dag
budynie śmietankowe 2 opakowania
mleka 0,5 l
margaryny 1 kostka
cukier 2 łyżki

POLEWA

jajko 1 sztuka
kakao 3 łyżki
cukru 3 łyżki
margaryny 0,5 kg
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Białka oddzielić od żółtek

  2. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.

  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  4. Do ubitej masy żółtkowej dodać, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, jabłka i kilka kropel olejku migdałowego,wymieszać, dodać bakalie.

  5. Białka jaj ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do masy.

  6. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 20x36 cm, przelać ciasto na blachę, piec w 180 stop, przez 50 minut.

  7. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na połowę.

  8. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 1,5 szkl mleka, dodać margarynę, cukier, zagotować

  9. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować.

  10. POLEWA Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wybić jajko, dodać cukier , kakao, wymiksować. Do wymiksowanych składników, wlewać stopniowo gorącą margarynę,ucierając do zgęstnienia polewy.

  11. PRZEŁOŻENIE CIASTA Na pierwszą połowę ciasta, wyłożyć gorący budyń, przykryć ciastem i polać polewą czekoladową.

przeczytaj 1 komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

piekę podobne ciasto, ale bez masy budyniowej. Przy kolejnym wypieku spróbuję skorzystać z tego przepisu

Winairy531800
19 września 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 1 komentarz

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: