WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
MAKOWIEC Z MORELAMI

Brak zdjęć do przepisu "MAKOWIEC Z MORELAMI"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 1
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Makowiec z morelami, ciasto z makiem i owocami, pyszne.
Łączny czas: 150 min.

Przygotowanie: 90 min.
Oczekiwanie: 60 min.

Porcje: 30
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
BISZKOPT: jajka 3 sztuki
cukier 9 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 1 szczypta
mąka ziemniaczana 4 dag
mąka 4 dag
mak zmielony 10 dag
MASA: żelatyna 3 łyżeczki
morele 1 puszka
sok z cytyrny 2 łyżki
śmietana kremówka 700 ml
cukier 2 dag
żelatyna 3 łyżeczki
wiórki cukrowe kolorowe 1 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. BISZKOPT: Żółtka utrzeć z wodą, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z żółtkami. Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, mak i mąkę ziemniaczaną. Całość dodać do żółtkowej masy i bardzo delikatnie wymieszać.

    • BISZKOPT: jajka
    • cukier
    • cukier waniliowy
    • sól
    • mąka ziemniaczana
    • mąka
    • mak zmielony
    • proszek do pieczenia
  2. Podłużną formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć w nią ciasto. Piec z nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp. 150 stop. C. Wystudzić.

  3. MASA: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Morele odsączyć. Odłożyć 6 moreli, pozostałe pokroić w drobna kostkę i zmieszać z sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, połączyć z kawałkami moreli.

    • MASA: żelatyna
    • morele
    • sok z cytyrny
  4. Biszkopt przekroić ostryn nożem w poprzek trzy razy. Ułożyć cztery placki obok siebie. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Szklankę śmietany ubić na sztywno z cukrem i żelatyną.

    • przyprawa MAGGI
    • MASA: żelatyna
    • śmietana kremówka
    • cukier
  5. Posmarować nią trzy dolne placki. Na śmietanę położyć pokrojone morele. Ułożyć placki jeden na drugim. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i posmarować nią ciasto dookoła. Resztą śmietany napełnić szprycę z gwiaździstym otworem i wycisnąć na ciasto. Udekorować pokrojonymi morelami i wiórkami.

    • olej
    • morele
    • śmietana kremówka
    • wiórki cukrowe kolorowe
Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

1