WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Zapiekanka z porem

1 zdjęcie do przepisu "Zapiekanka z porem"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 2
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Ostry por i makaron to podstawowe składniki potrawy, o której smaku decyduje jednak WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem. Możesz więc dowolnie modyfikować dodatki, a efekt i tak będzie doskonały!
Łączny czas: 40 min.

Przygotowanie: 20 min.
Oczekiwanie: 20 min.

Porcje: 4
Kalorie: 334 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Boczek pokrój w paski, por w ukośne krążki.

    • boczek wędzony
  2. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.

    • pieczarki
  3. Boczek wysmaż na chrupko, dodaj por i pieczarki.

    • boczek wędzony
    • por (biała część)
    • pieczarki
  4. Smaż przez chwilę mieszając.

  5. POMYSŁ NA... rozprowadź w 100 ml śmietanki i 650 ml wody. Zagotuj od czasu do czasu mieszając.

    • WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem
    • boczek wędzony
  6. Wsyp makaron i dodaj por. Gotuj przez 3 minuty.

    • makaron rurki
  7. Przełóż składniki do naczynia do zapiekania posmarowanego masłem. Posyp parmezanem.

    • ser parmezan
  8. Zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  9. Podawaj jako samodzielne danie.

przeczytaj 5 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

smaczna

MARIUSZ3333
2 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

miodzio

MARIUSZ3333
2 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

Rzeczywiście takie połączenie składników jest doskonałe. Warto wypróbować!

cris04
18 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji
Zapiekanka z porem

Dzień był deszczowy, a w lodówce po pieczarkach pozostało jedynie wspomnienie. Wprowadziłem zatem pewne modyfikacje. Dorzuciłem na patelnię do boczku kawałek pokrojonej w kostkę kiełbasy, a kiedy to dochodziło dodałem posiekana cebulę wraz z pokrojonym w skos porem. Dosłownie na ostatnia minutę smażenia dorzuciłem posiekany drobniutko ząbek czosnku. Makaron podgotowałem w 2/3 przewidzianego czasu, a następnie zrobiłem zawiesinę z wody po makaronie, śmietany i WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem. Do makaronu dorzuciłem zawartość patelni, wymieszałem i przełożyłem do naczynia żaroodpornego, a następnie zalałem zawiesiną. Po pierwszych minutach zapiekanki w piekarniku zaczęli przychodzić do kuchni domownicy wabieni pięknym zapachem i niczym Osioł w Shreku pytali "Długo jeszcze...?"

radioparis
10 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Bardzo prosta propozycja, do tego szybka i smaczna. Por jest moim jednym z ulubionych warzyw, a makaron - z niego można wyczarować prawie wszystko ;)

radioparis
10 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 5 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: