WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Cukinia faszerowana

5 zdjęć do przepisu "Cukinia faszerowana"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 2
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Nie masz pomysłu na obiad lub lekką przekąskę, kiedy przyjdą najbliżsi? Polecamy cukinię nadziewaną farszem mięsnym z kurczaka i tartym żółtym serem. Całe danie proponujemy wzbogacić Sosem pieczarkowym Na Każdy Dzień WINIARY. Cukinię faszerowaną możesz podać z kaszą lub ryżem, najlepiej od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak chcesz zaserwować ją w formie przekąski lub przystawki, podaj ją z odrobiną sałatki – rukoli czy roszponki skropionych oliwą.
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Sos pieczarkowy Na Każdy Dzień WINIARY 1 opakowanie
Cukinia 2 sztuki
Olej 3 łyżki
Cebula 1 sztuka
Filet z kurczaka 1 sztuka
Jajo 1 sztuka
Czerstwa bułka 1 sztuka
Posiekana natka pietruszki 1 łyżka czubata
Żółty ser 50 g
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj naczynie do zapiekania lub blaszkę

  2. Cukinia faszerowana

    Cukinie umyj i przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ

    • Cukinia
  3. Środek cukinii wysmaruj olejem

    • Cukinia
    • Olej
  4. Cebulę obierz i drobno posiekaj a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach

    • Cebula
    • Żółty ser
  5. Filet umyj i pokrój w drobną kostkę

    • Filet z kurczaka
  6. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i miąższ z cukinii

    • Cukinia
    • Olej
    • Cebula
    • Filet z kurczaka
  7. Podsmaż i odstaw do ostudzenia

  8. Cukinia faszerowana

    Do farszu dodaj rozdrobnioną bułkę, jajo, posiekaną natkę pietruszki i sos pieczarkowy (proszek)

    • Sos pieczarkowy Na Każdy Dzień WINIARY
    • Jajo
    • Czerstwa bułka
    • Posiekana natka pietruszki
  9. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku

    • Sól
    • Pieprz
  10. Cukinia faszerowana

    Faszeruj cukinie a wierzch posyp serem

  11. Piecz 25-30 minut

  12. Cukinię podawaj na ciepło, najlepsza jest na świeżo

przeczytaj 18 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

robię bardzo podobną

olkaaa
15 marca 2014
zgłoś do moderacji

haha wstyd się przyznać, ale dopiero teraz się zebrałam do zrobienia cukinii faszerowanej dzięki filmikowi zamieszczonemu w przepisie. Dzięki!

AleAla
7 marca 2014
zgłoś do moderacji

czesto robie faszerowana cukinie ale w sezonie jak mi rosna na dziłce mmm<)

Izqa1306
6 marca 2014
zgłoś do moderacji

właśnie szukałam przepisu na faszerowaną cukinie...i już znalazłam :)

lucynako
26 lutego 2014
zgłoś do moderacji

uwielbiam taką faszerowaną cukinię

MAMA54
1 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Dobry pomysł, wypróbuję.

pink086
18 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

Cukinie mają być średniej wielkości, tak jak na jedną porcję - nie wybieraj tych największych, ani za małych, zobaczysz sama w warzywniaku. Sam przepis świetny - cukinia wychodzi przepyszna, a farsz idealnie się komponuje.

MagdaGotuje
23 lipca 2013
zgłoś do moderacji

Ja mam pytanie. jakiej wielkości mają być te cukinie?

arancia85
26 marca 2013
zgłoś do moderacji

Pyszny przepia, nie zapomniany smak

monikafietz8
7 września 2012
zgłoś do moderacji

Bardzo lobię dania z cukini a ten przepis jest chyba moim ulubionym

Vitaminek
21 sierpnia 2012
zgłoś do moderacji

Świetny przepis!!

Vitaminek
21 sierpnia 2012
zgłoś do moderacji

GENIALNE! Można jeść na kilka sposobów (wyjadając nadzienie jak z talerza; jedząc jak kanapke; na zimno...)i zawsze smakuje świetnie. Nowy, oryginalny smak! Polecam!!!

matkovsky
3 lipca 2012
zgłoś do moderacji

pychotka :)polecam naprawde dobre wczoraj robilam i bylam milo zaskoczona , bardzo syconce

gapka
2 czerwca 2012
zgłoś do moderacji

chętnie zjadam cukinię i paprykę nadziewana mięsem, ale na ostro

MISTAN
30 marca 2012
zgłoś do moderacji

Uwielbiam cukinie! W ogóle warzywa a ten przepis jest świetny, nie zajmuje dużo czasu a danie jest przepyszne. I mało kaloryczne ;)

ioannis077
2 grudnia 2011
zgłoś do moderacji

Przepis wyborny! W mojej kuchni modyfikuję wykonanie-mianowicie przed faszerowaniem wydrążoną cukinie - blanszuję.Polecam

justwik
15 października 2011
zgłoś do moderacji

Bardzo dobry przepis,mężowi bardzo smakowało z resztą mnie także.Polecam do wypróbowania- bardzo sycące.

winiarkowa
7 października 2010
zgłoś do moderacji

pyszny przepis, wypróbowałam i zrobił furorę w moim domu z małą zmianą, zamiast sosu pieczarkowego dodałam bolognese (ponieważ innego nie miałam) polecam

polamar
13 lipca 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 18 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

2