WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Ciasto z truskawkami

3 zdjęcia do przepisu "Ciasto z truskawkami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 12
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Puszyste ucierane ciasto, pieczone z truskawkami pod cytrynową bezą i posypane płatkami migdałów. To nie tylko brzmi pysznie, ale także smakuje fantastycznie. Ciasto z truskawkami przygotuj z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz Proszku do pieczenia WINIARY. Dodatkowym zaskoczeniem w cieście są migdałowe płatki i nutka cytrynowa, która dodaje charakteru temu deserowi. Ciasto z truskawkami możesz podać z odrobiną Bitej śmietany WINIARY.
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Budyń o smaku waniliowym WINIARY 1 opakowanie
Proszek do pieczenia WINIARY 2 łyżeczki
Masło lub margaryna 250 g
Cukier 300 g
Jajo 5 sztuk
Mąka pszenna 2,5 szklanki
Gęsta śmietana 3 łyżki czubate
Truskawki 300 g

Beza

Białko jaja 4 sztuki
Cukier 200 g
Sok z połowy cytryny do smaku
Płatki migdałowe 100 g
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i przygotuj tortownicę

  2. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę

    • Masło lub margaryna
    • Cukier
  3. Dodawaj stopniowo jaja, mąkę przesianą z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia

    • Budyń o smaku waniliowym WINIARY
    • Proszek do pieczenia WINIARY
    • Jajo
    • Mąka pszenna
  4. Ciasto z truskawkami

    Pod koniec miksowania dodaj śmietanę, ciasto powinno być gęste

    • Gęsta śmietana
  5. Ciasto przełóż na blaszkę, najlepiej wyłożoną pergaminem

  6. Ciasto z truskawkami

    Na cieście ułóż umyte truskawki, najlepiej w całości

    • Truskawki
  7. Przygotuj bezę - białka ubij na bardzo sztywną pianę z cukrem i sokiem z cytryny

    • Białko jaja
    • Cukier
    • Sok z połowy cytryny
  8. Pianę wyłóż na owoce i posyp migdałami

    • Płatki migdałowe
  9. Ciasto piecz około 45 minut a po upieczeniu - schłodź

przeczytaj 22 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Apetyczny deser.

sylwcia86
4 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

Pychotka!

nulkaa22
21 listopada 2013
zgłoś do moderacji

boskie połączenie...

kasia8768
1 listopada 2013
zgłoś do moderacji

koham truskawki ;))

kasia8768
1 listopada 2013
zgłoś do moderacji

ciasta z owocami i lekką pianką z migdałami,najlepsze

walczak72
7 października 2013
zgłoś do moderacji

pieknie wyglada!

DanielaK
31 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

apetyczne te ciacho

IZABELA29
22 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Idealne! Dzięki za przepis.

radish
16 czerwca 2013
zgłoś do moderacji

Wyszło! POlecam najpierw upiec spód a dopiero potem kłaść owoce i piane

ania1990
18 kwietnia 2013
zgłoś do moderacji

Wczoraj żona ciasto z truskawkami i teraz nie mogę się doczekać aż znowu je upiecze. Było po prostu przepyszne

Vitaminek
22 sierpnia 2012
zgłoś do moderacji

Ciasto wg. prezentowanego przepisu wylądowało w koszu. Spód ciasta w stanie płynnym a góra już przypalona. Nie polecam.

aradon
27 maja 2012
zgłoś do moderacji

Zgadzam się z avb , taką miałam ochotę na ciasto, a tu muszę obejść się smakiem :((((( Strata czasu i pieniędzy :((((((((((

Ewelinaa24
22 maja 2012
zgłoś do moderacji

Moje terz nieudane, normalnie zakalec, przy wyrabianiu juz bylo bardzo geste i ciezkie, moze skusze sie na ponowna probe.

magganc
31 marca 2012
zgłoś do moderacji

moje ciasto właśnie siedzi w piecu. Faktycznie beza trochę się zarumieniła. Żeby uniknąć zupełnego spalenia przykryłam ciasto folią. :) i beza uratowana :) co do gęstości ciasta to wyszło perfekt, nawet bałam się ze bedzie za gęste ale jest ok. Pozdrawiam.

Madziulek1
30 września 2011
zgłoś do moderacji

Fantastyczne ciasto szczególnie na nadchodzące słoneczne dni:) Truskawki kupię po pracy i przygotuję coś na weekend, bo na zdjęciu wygląda świetnie - mam nadzieję że wyjdzie mi podobne :)

MagdaGotuje
20 maja 2011
zgłoś do moderacji

Wyszło pyszne. Chyba do niedzieli nie dotrwa, więc jutro upiekę kolejne :)

SHIRELL
20 maja 2011
zgłoś do moderacji

... truskawki spadly na sam dol - nie tak jak na zdjeciu sa posrodku. temperatura pieczenia u mnie musi byc wieksza niz 175 . pieklam tak jak w przepisie i srodek byl wodnity . moze cos zle zrobilam ... hm ... ale mimo to ciasto dobre .

anibas1980
15 stycznia 2011
zgłoś do moderacji

moje wlasnie sie piecze w piecu ! mam nadzieje ze wyjdzie dobre !

anibas1980
15 stycznia 2011
zgłoś do moderacji

Ja zrobiłam i wyszło dobrze. Piekłam 45min i wszystko ok.Jak spróbuje na wierch ułożyć śliwki zamiast truskawek sądzę że będzie dobre. Smaczne polecam.

ewa9562
27 czerwca 2010
zgłoś do moderacji

Ja sprobuje zrobic ale jak nie wyjdzie to bardzo sie wkurze..:)

konto usunięte
26 czerwca 2010
zgłoś do moderacji

Nie prawda, ja zrobilam zgodnie z przepisem i ciasto wyszlo geste, takie jak mialo byc o pieknym zolciutkim kolorze. A jesli chodzi o czas pieczenia to zawsze trzeba go dostosowac do swojego piekarnika to moze wtedz piana sie nie spali!!! Ja bardzo dziekuje, u mnie wszystkim smakuje.

mknt
17 czerwca 2010
zgłoś do moderacji

Niestety ciasto mocno nieudane, nie wiem czy to wina dodanego budyniu czy czegoś innego ale ciasto ze stanu płynnego nie chce przejść w stały a piana na górze oczywiście się w końcu spaliła. Zdecydowanie nie polecam. Moje wylądowało w koszu!

avb
13 czerwca 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 22 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: