WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Schab wędzony

7 zdjęć do przepisu "Schab wędzony"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 1
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Pyszny wędzony schab
Łączny czas: 360 min.

Przygotowanie: 120 min.
Oczekiwanie: 240 min.

Porcje: 30
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
schab 2 kg
sól kamienna 80 g
saletra 2 g
jałowiec 5 g
majeranek 1 łyżka czubata
liście laurowe 8 sztuk
ziele angielskie 15 kulek
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Ziele angielskie, pieprz, ziarna jałowca utłuc, dodać majeranek (rozetrzeć w dłoniach), liść laurowy pokruszyć. Przyprawy wymieszać z solą kamienną i saletrą. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć umyty i osuszony schab, który należy przechowywać około tygodnia w naczyniu z pokrywką, w chłodnym miejscu. W ciągu tego tygodnia należy mięso codziennie obracać. Po tygodniu mięso umyć, osuszyć, przewiązać ciasto sznurkiem albo nabić na haki. Wędzić około 6 godzin w dymie z drzew owocowych.

przeczytaj 1 komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

chętnie zjem kawałeczek !

adela7
6 września 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 1 komentarz

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: