WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Makowiec z pianką

5 zdjęć do przepisu "Makowiec z pianką"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Makowiec delikatny w smaku ukryty pod bezową pianką .
Łączny czas: 90 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 60 min.

Porcje: 25
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny

ciasto

mąki tortowej 250 g
Proszek do pieczenia WINIARY 1 łyżeczka
margaryny 150 g
cukru pudru 60 g
żółtka 2 sztuki

DODATKOWO

masa makowa 1 opakowanie
żółtka 3 sztuki
miód 2 łyżki
jabłka 2 dag

PIANA:

białka 5 sztuk
cukru kryształu 150 g
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY 1 opakowanie
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Z mąki , margaryny , proszku do pieczenia , żółtek i cukru pudru robimy gładkie ciasto. Zawijamy je w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i wykładamy posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą formy. Nakłuwamy je widelcem.

  2. Mase makową łaczymy z żółtkami i miodem. Dokładnie mieszamy.Wykładamy ja na ciasto.

  3. Wykładamy pokrojone w plastry jabłka na ciasto.

  4. Na pianę ubijamy 5 białek z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodajemy proszek budyniowy. Ciasto wyciagamy z piekarnika. Polewamy ubitą pianą i wstawiamy jeszcze na 15 -20 minut .

Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

1