WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Pasztet wieprzowy

5 zdjęć do przepisu "Pasztet wieprzowy"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 1
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Pyszny domowy pasztet wieprzowy to przysmak, który warto przyrządzać nie tylko jako świąteczną przekąskę, bo także na co dzień może być pysznym dodatkiem do kanapek z warzywami i Sosem tatarskim lub Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Delikatną masę mięsną przyrządzamy z łopatki i słoniny, a wyjątkowy smak i aromat nadają jej specjalne dodatki: podsmażona z cebulą wieprzowa wątróbka oraz kompozycja przypraw WINIARY POMYSŁ NA... Kotlety mielone. Pieczemy w podłużnej formie pasztetowej, studzimy, zajadamy się ze smakiem, a co zostanie – przechowujemy w lodówce, przykryte pergaminem.
Łączny czas: 270 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 240 min.

Porcje: 10
Kalorie: 470 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone 1 opakowanie
Sos tatarski WINIARY 1 słoik
wątróbka wieprzowa 200 g
cebula 2 sztuki
masło 100 g
łopatka wieprzowa 500 g
słonina 300 g
jajko 3 sztuki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Wątróbki pokrój w kostkę.

    • wątróbka wieprzowa
  2. Pasztet wieprzowy

    Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle, dodaj wątróbki. Zasmaż razem i ostudź.

    • cebula
    • masło
  3. Mięso, wątróbki z cebulą i 150 g słoniny zmiel w maszynce do mięsa.

    • łopatka wieprzowa
    • słonina
  4. Pasztet wieprzowy

    Do mięsa wsyp zawartość opakowania POMYSŁ NA... i wbij jajka.

    • WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone
    • jajko
  5. Dopraw solą, pieprzem i gałką.

    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  6. Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i pozostałą słoniną pokrojoną w plastry.

  7. Pasztet wieprzowy

    Wyłóż masę mięsną. Na wierzchu również połóż kilka plasterków słoniny.

  8. Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie z pasztetem i piecz 60 minut.

  9. Pasztet wystudź w naczyniu, zimny pokrój w plastry, podaj z Sosem tatarskim.

    • Sos tatarski WINIARY
przeczytaj 3 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Uwielbiam takie domowe produkcje :)

madam007
2 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

pyszny, bo domowy!

nulkaa22
1 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

jadłem kiedyś taki pasztet doprawiony dodatkowo kminkiem i zielem angielskim, był przepyszny. oczywiście do tego świeża bułeczka i gorąca herbata i śniadanie, jak malowane

grachus
5 grudnia 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 3 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: