WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Piernik z bakaliami

1 zdjęcie do przepisu "Piernik z bakaliami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 3
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Czy wiesz, że prawdziwy piernik musi dojrzewać nawet kilka tygodni? Ale spokojnie, nasz przepis powstał z myślą o ludziach, którzy od razu sięgają po to, czego potrzebują! Jeśli więc naszła Cię ochota na domowe ciasto, przygotuj składniki i zakasaj rękawy – słodki finał już za godzinę!
Łączny czas: 70 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 40 min.

Porcje: 20
Kalorie: 225 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Cukier wanilinowy WINIARY 1 opakowanie
czekolada gorzka 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
margaryna 250 g
miód sztuczny 0,5 słoika
przyprawa do piernika 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
mąka 3 szklanki
soda oczyszczona 2 łyżeczki
śmietana kwaśna 18% 1 szklanka
bakalie (orzechy, rodzynki) 1 szklanka
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Z trzech łyżek cukru zrób ciemny karmel, dodaj 1/4 szkl. wody, margarynę, miód i przyprawę do piernika.

    • cukier
    • margaryna
    • miód sztuczny
    • przyprawa do piernika
  2. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, połącz z mąką.

  3. Wymieszaj i połącz z karmelem.

  4. Sodę wymieszaj ze śmietaną, jak zacznie się pienić - dodaj do ciasta.

    • soda oczyszczona
    • śmietana kwaśna 18%
  5. Na koniec dodaj pianę z białek i bakalie, delikatnie wymieszaj (nie miksuj).

    • jajko
    • bakalie (orzechy, rodzynki)
  6. Piecz 40 minut: 20 minut w temp. 160°C i kolejne 20 w temp. 180°C.

  7. Piernik podawaj posmarowany rozpuszczoną czekoladą.

    • czekolada gorzka
przeczytaj 2 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Sama zwykle jako jedno z ostatnich bożonarodzeniowych dań przygotowuję keks z bakaliami, natomiast spróbuję i tego przepisu na piernik z bakaliami. Ciekawe jak się sprawdzi taka ilość słodyczy jako danie na Święta :) Już czuję przejedzenie.

Wine472d0a5
1 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

smak piernika jest niepowtarzalny.

gotowanie1
6 listopada 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 2 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: