WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Naleśniki po bolońsku

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Naleśniki po bolońsku

3 zdjęcia do przepisu "Naleśniki po bolońsku"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 1
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Zamiast tradycyjnego spaghetti – przepyszne, domowe naleśniki po bolońsku, z nadzieniem z mielonego mięsa, zielonej papryki i pomidorów. Nafaszerowane naleśniki zwijamy w rulony i podajemy gorące, z WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti po bolońsku, posypane tartym parmezanem. Kto lubi, może tak przygotowane naleśniki zapiec krótko w piekarniku, do rozpuszczenia się sera. Przed podaniem dekorujemy listkiem bazylii.
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
olej 2 łyżki

farsz:

WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
mięso mielone 250 g
papryka zielona mała pokrojona w kostkę 1 sztuka
pomidory w zalewie 0,5 puszki
liść laurowy, pieprz, papryka do smaku
ser parmezan tarty 1 łyżka

ciasto naleśnikowe:

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 120 g
sól 1 szczypta
woda 200 ml
oliwa z oliwek 2 łyżki
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Zacznij od przygotowania farszu.

  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie.

    • cebula
    • czosnek
    • oliwa
  3. Naleśniki po bolońsku

    Dodaj mięso i smaż jeszcze przez około 15 minut, następnie dodaj paprykę, liść laurowy, a po 5 minutach pomidory.

    • papryka zielona mała pokrojona w kostkę
    • pomidory w zalewie
    • liść laurowy, pieprz, papryka
  4. Duś całość do odparowania sosu.

  5. Dopraw solą, pieprzem i papryką.

    • liść laurowy, pieprz, papryka
  6. Teraz czas na ciasto naleśnikowe.

  7. Z jajek, mąki, soli, wody i oliwy przygotuj ciasto.

    • jajko
    • mąka pszenna
    • sól
    • woda
    • oliwa z oliwek
  8. Pozostaw na 0,5 godz.

  9. Następnie na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 naleśników.

    • olej
  10. Naleśniki po bolońsku

    Każdy naleśnik posmaruj przygotowanym farszem, zwiń w rulon.

  11. POMYSŁ NA rozpuść w 250 ml wody i zagotuj.

    • WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku
  12. Naleśniki podawaj zaraz po przygotowaniu polane POMYSŁEM NA i posypane parmezanem.

    • ser parmezan tarty
przeczytaj 4 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

uwielbiam naleśniki z mięsnymi farszami, tego jeszcze nie robiłam , jest bardzo fajny

smacznaB
24 marca 2014
zgłoś do moderacji

kocham mięso mielone i kocham naleśniki, wiec nalesniki z miesem mielonym, to moj duet idealny. Musze sprobowac ten przepis~!

AleAla
5 lutego 2014
zgłoś do moderacji

rewelacyjne są też naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich!

wiklinowykret
4 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Super naleśniki

Izka192
19 grudnia 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 4 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: