WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Pączki z konfiturą różaną

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Pączki z konfiturą różaną

5 zdjęć do przepisu "Pączki z konfiturą różaną"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 4
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Przepyszne, pachnące domowe pączki z konfiturą różaną - na karnawał lub na domowe przyjęcie. Do nadzienia można użyć także płatków róży w cukrze (dostępna w sklepach warzywnych i spożywczych) wymieszanych z dżemem wiśniowym lub truskawkowym. Do smażenia pączków najlepsze są olej rzepakowy lub oliwa z oliwek (ewentualnie smalec) - te tłuszcze w wysokiej temperaturze wydzielają najmniej niekorzystnych dla zdrowia związków.
Łączny czas: 90 min.

Przygotowanie: 60 min.
Oczekiwanie: 30 min.

Porcje: 24
Kalorie: 259 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Cukier wanilinowy WINIARY 1 opakowanie
mąka pszenna 500 g
mleko 0,5 szklanki
drożdże 80 g
cukier 2 łyżki
żółtko 7 sztuk
kwaśna śmietana 18 % 1 szklanka
sól 1 szczypta
spirytus lub ocet 1 łyżka
olej lub inny tłuszcz do smażenia pączków 1 l
konfitura różana 1 słoik
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Ciasto: mąkę przesiej do miski.

    • mąka pszenna
  2. Mleko podgrzej, wkrusz drożdże i dodaj łyżeczkę cukru. Pozostaw do wyrośnięcia.

    • mleko
    • drożdże
    • cukier
  3. Gdy podwoi swoją objętość, przelej do mąki, a następnie dodaj również resztę cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, żółtka, śmietanę, sól i spirytus.

    • Cukier wanilinowy WINIARY
    • mąka pszenna
    • cukier
    • żółtko
    • kwaśna śmietana 18 %
    • sól
    • spirytus lub ocet
  4. Wyrób ciasto, a następnie posyp mąką i przykryj ściereczką.

  5. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

  6. Pączki: w rondlu rozgrzej olej.

    • olej lub inny tłuszcz do smażenia pączków
  7. Z ciasta uformuj 24 kulki, spłaszcz, a na środku połóż łyżeczkę konfitury różanej.

    • konfitura różana
  8. Zlep brzegi, ułóż na ściereczce i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.

  9. Wrzucaj do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z każdej strony.

  10. Gorące polukruj lub zimne posyp cukrem pudrem.

przeczytaj 9 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

pyszne

dam809
2 kwietnia 2014
zgłoś do moderacji

świetne:)

marzenka1c
22 marca 2014
zgłoś do moderacji

domowe pączki są najlepsze!

nulkaa22
1 marca 2014
zgłoś do moderacji

chcę zrobić dziewczynie na rocznicę pączki, bo ciągle jest na diecie i chcę, żeby w ten dzień wyluzowała. trzymajcie za mnie kciuki, bo jestem rodzynkiem w tym damskim gronie

mikolaj123
5 lutego 2014
zgłoś do moderacji

to prawda! prawdziwe domowe pączki się nie umywają do tych tłuściochów z cukierni

Patison
5 lutego 2014
zgłoś do moderacji

ale mam ochotę na pączki domowe, a nie z cukierni. Dzięki za przepis! podejmuje wyzwanie :)

AleAla
5 lutego 2014
zgłoś do moderacji

pycha, szukam właśnie inspiracji na Tłusty Czwartek :) Dodaję do listy potencjalnych przepisów!

wiklinowykret
4 lutego 2014
zgłoś do moderacji

Rewelacja, aż ślinka leci :)

XxXTouchMeXxX
23 listopada 2013
zgłoś do moderacji

super pączki robiłam polecam :)

karolcia19
3 października 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 9 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: