WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Zapiekanka z łososiem i suszonymi pomidorami

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Zapiekanka z łososiem i suszonymi pomidorami

4 zdjęcia do przepisu "Zapiekanka z łososiem i suszonymi pomidorami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Wyborna zapiekanka z łososiem i suszonymi pomidorami to pożywne danie na weekendowy posiłek dla całej rodziny. Ma wyjątkowy smak, bo kawałki ryby marynujemy najpierw przez 1-2 godziny w Sosie sałatkowym koperkowo-ziołowym Z Domowego Ogródka WINIARY. Tak przygotowaną rybę zapiekamy na „pierzynce” ze szpinaku z cebulą i czosnkiem pod błyskawicznym Sosem beszamelowym do zapiekanek Pomysłowym WINIARY z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki. Pod koniec pieczenia posypujemy tartym żółtym serem i bułką tartą. Gotowe danie dekorujemy listkami świeżego tymianku i podajemy gorące, z podpieczoną bagietką (kromki bagietki można włożyć do piekarnika na 5 minut przed końcem pieczenia ryby).
Łączny czas: 120 min.

Przygotowanie: 40 min.
Oczekiwanie: 80 min.

Porcje: 4
Kalorie: 549 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
filet z łososia b/s 600 g
olej 60 ml
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Z Domowego Ogródka WINIARY 1 opakowanie
szpinak mrożony 300 g
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
tymianek świeży 1 gałązka
Sos beszamelowy do zapiekanek Pomysłowy WINIARY 1 opakowanie
mleko 300 ml
natka pietruszki 0,5 pęczka
pomidor suszony 0,5 szklanki
ser żółty starty 100 g
bułka tarta 3 łyżki
sól do smaku
pieprz biały świeżo zmielony do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Zapiekanka z łososiem i suszonymi pomidorami

    Filety z łososia pokrój w duże kawałki.

    • filet z łososia b/s
  2. Pokrojone filety posyp sosem sałatkowym i skrop olejem, odstaw do lodówki na około 1-2 godziny.

    • olej
    • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Z Domowego Ogródka WINIARY
  3. Obraną cebulę pokrój w kosteczkę.

    • olej
  4. Pokrojoną cebulę podsmaż na oleju,

    • olej
    • cebula
  5. Po zeszkleniu cebuli dorzuć odciśnięty i rozdrobniony szpinak, podsmaż jeszcze 5 minut.

    • szpinak mrożony
  6. Zapiekanka z łososiem i suszonymi pomidorami

    Na końcu dodaj pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i dopraw solą i pieprzem.

    • czosnek
    • sól
    • pieprz biały świeżo zmielony
  7. Zawartość opakowania z sosem rozprowadź w 200 ml wody i 300 ml mleka.

    • Sos beszamelowy do zapiekanek Pomysłowy WINIARY
    • mleko
  8. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

  9. Gotuj na małym ogniu przez 30 sekund, ciągle mieszając. Odstaw sos na 1 minutę.

  10. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki.

  11. Zapiekanka z łososiem i suszonymi pomidorami

    Sos beszamelowy wymieszaj z suszonymi pomidorami i drobno pokrojoną natką pietruszki.

    • natka pietruszki
    • pomidor suszony
  12. Do naczynia żaroodpornego wlej na dno niewielką ilość sosu beszamelowego, następnie ułóż przygotowany wcześniej szpinak a na wierzch porcje łososia

  13. Całość polej resztą sosu beszamelowego, zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 20 minut.

  14. Po tym czasie zapiekankę posyp serem i bułką tartą, włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut

    • ser żółty starty
    • bułka tarta
  15. Wyjmij z piekarnika i podawaj od razu z podpieczoną bagietką.

przeczytaj 2 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

bardzo fajna

olkaaa
9 kwietnia 2014
zgłoś do moderacji

Bardzo pysznie wygląda

zgłoś do moderacji
przeczytaj 2 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

3