WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Śledź w śmietanie z jabłkami

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Śledź w śmietanie z jabłkami

Brak zdjęć do przepisu "Śledź w śmietanie z jabłkami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Idealne danie na Święta, ale także na imprezy. Polecamy przygotować je dzień wcześniej. Wówczas całość smakuje jeszcze lepiej, a same śledzie są mięciutkie i pyszne.
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
solone śledzie z beczki z mleczem 3 sztuki
biała cebula 1 sztuka
czerwona cebula 1 sztuka
twarde kwaśne jabłka 2 sztuki
cukier 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 100 ml
Majonez Dekoracyjny WINIARY 1 łyżka
cytryna 1 sztuka
biały ocet winny do smaku
sól, pieprz, olej do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Śledzie oczyść, odłóż do zimnej wody mlecz (z tych, które go mają), po czym wyfiletuj, nacinając wzdłuż struny grzbietowej ostrym nożem i odcinając mięso od ości.

  2. Ściągnij z filetów skórkę, włóż do zimnej wody i mocz kilka godzin, zmieniając wodę co 30 minut. Wyjmij i pokrój w nieduże kawałki.

  3. Cebulę i jabłko oczyszczone z gniazda nasiennego pokrój w bardzo drobną kostkę.

  4. Wymieszaj je ze śmietaną i Majonezem, dopraw pieprzem, niewielką ilością soli i odrobiną cukru. Całość możesz dodatkowo zagęścić sokiem z cytryny.

  5. Umyty i wymoczony mlecz ze śledzia drobniutko posiekaj i utrzyj w miseczce z odrobiną cukru na gładką masę, dodaj do śmietany. Wymieszaj i odstaw, aby składniki dobrze się połączyły.

  6. Czerwoną cebulę pokrój w plastry i zamarynuj w soku z cytryny, soli, pieprzu i oleju. Drugie jabłko pokrój w plastry bez obierania, usuń z plastrów gniazda nasienne.

  7. Na rozgrzaną patelnię wylej ocet, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Gotuj, aż powstanie syrop, włóż plastry z jabłka i chwilę gotuj. Wyjmij i przełóż na talerze.

  8. Na jabłka połóż sos śmietanowo-majonezowy, na to ułóż kawałki śledzia, dołóż po środku drugą warstwę sosu, dekoruj zamarynowaną czerwoną cebulą.

Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

4