WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

4 zdjęcia do przepisu "Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 8
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to świąteczny przysmak, który gości na wielu stołach. Na to delikatne ciasto na mleku i maśle oraz aromatyczny farsz z kapustą i grzybami czekamy nawet cały rok. Podpowiadamy, co zrobić, aby ciasto było jeszcze bardziej sprężyste, a farsz jeszcze smaczniejszy. Przygotowując ciasto na pierogi wigilijne, użyj ciepłego mleka z masłem. A grzyby do farszu ugotuj w Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY – zapach rozniesie się po całym domu, przypominając, że święta i Wigilia już nadchodzą. Pierogi wigilijne z kapustą kiszoną i grzybami podawaj polane masłem lub lekko przypieczone, udekorowane świeżą natka pietruszki. Doskonale będą smakować ze świątecznym barszczem czerwonym lub przygotowaną na Twój ulubiony sposób rybą.
Zobacz inne przepisy na pierogi wigilijne >>
Łączny czas: 90 min.

Porcje: 4
Kalorie: 452 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.

    • mleko
    • masło
    • sól
  2. Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

    Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.

    • mąka pszenna
    • mleko
    • masło
  3. Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

    Wymieszaj składniki wyrabiaj tak długo, aż ciasto stanie się jednolite, miękkie i delikatnie.

  4. Ugotuj grzyby w bulionie.

    • ugotowane suszone grzyby
  5. Po ugotowaniu i ostudzeniu drobno posiekaj grzyby.

    • ugotowane suszone grzyby
  6. Obierz cebulę i czosnek.

    • cebula
    • czosnek
  7. Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.

    • świeża biała kapusta
    • cebula
    • czosnek
  8. W naczyniu rozgrzej olej i przesmaż kapustę z cebulą i czosnkiem.

    • świeża biała kapusta
    • cebula
    • czosnek
  9. Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.

  10. Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.

  11. Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

    W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.

  12. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  13. Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.

przeczytaj 15 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

super pierogi

Konczi
2 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

Muszę wypróbować

PaulinkaK
1 stycznia 2014
zgłoś do moderacji

uwielbiam takie proste jak w BM

aga13sunset
13 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Właśnie takie pierożki liubię

szpileczkaa
13 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Ciasto wychodzi mi zawsze troche za twarde co zrobic?

Agulce
3 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

pierogi z kapusta kiszoną i grzybami to wigilijny przysmak - robimy zawsze takie i ruskie. sama nie wiem, które smakują lepiej. jednak pierogi z kapustą i grzybami są bardziej świąteczne. zawsze z cebulką zeszkloną na maśle

radish
3 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

Ojej, te pierogi wigilijne z kapustą i grzybami wyglądają obłędnie. Nie mogę się doczekać tego dania na Wigilię. Pierszym co przychodzi mi na myśl, gdy myślę "danie na Boże Narodzenie" to zdecydowanie pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Nie ma nic lepszego!

Wine472d0a5
1 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

MMMMMM....mnaimmmmm mniammmm

aga1990
7 listopada 2013
zgłoś do moderacji

az slinka leci :)

AlexM
5 listopada 2013
zgłoś do moderacji

na mleku ciasta nie robiłam, muszę wypróbować

walczak72
15 października 2013
zgłoś do moderacji

Rewelacja smakowa.

Winb8c54fc4
26 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

uwielbiam to na Wigilię

aga-25
16 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Kocham!

teachmetiger
9 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji

Już nie mogę się doczekać, aż spróbuję pysznych wigilijnych pierogów mojej mamy. W te święta pewnie znowu zjem ich cały talerz, a oprócz pierogów nie znajdę miejsca na nic innego. Jak zwykle :)

Kornelio
18 grudnia 2012
zgłoś do moderacji

owszem, czemu nie ....

MISTAN
30 marca 2012
zgłoś do moderacji
przeczytaj 15 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: