WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

BOGRACZ Z KLUSECZKAMI

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
BOGRACZ Z KLUSECZKAMI

Brak zdjęć do przepisu "BOGRACZ Z KLUSECZKAMI"

dodaj swoje zdjęcie

do góry

Składniki:

0,5 kg łopatki wołowej
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 papryki
5 pomidorów bez skórki
cukinia
kilka pieczarek
marchew
fasolka z puszki
sól, pieprz
chili
słodka mielona papryka
2 kostki rosołu wołowego winiary
na kluseczki:
mąka
woda
sól
zioła prowansalskie
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
1. Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w oliwie z słodką papryką i chili.
2. Cebulę pokrojoną na duże kawałki smażymy na oliwie, dodajemy mięso i czosnek. Solimy i pieprzymy.
3. Ddy się podsmaży dodajemy pomidory pokrojone w kostkę bez skórki i pestek. Dusimy.
4. Dodajemy resztę warzyw pokrojonych w kostkę i słupki (w przepisie jest propozycja różnych warzyw, tak naprawdę można użyć wszystkich na jakie macie ochotę. Doprawiamy znowu słodką papryką i chili dla smaku.
5. Kostki rosół wołowy wrzucamy do gotującej się wody, ok 2 kubki. Gdy się rozpuszczą wlewamy do bograczu. Jeżeli nie przykryje wszystkich składników w garnku dolać wody. Dusimy.
6. Kiedy mięso będzie miękkie możemy zacząć robić kluseczki. Na kluski jest bardzo łatwy sposób woda plus mąka sól i zioła. Zagniatamy do konsystencji mniej więcej ciasta na pierogi. Robimy kuleczki i wrzucamy do bograczu. Kluseczki zagęszczą nam sos w bograczu i gotowe jak się ugotują.
Najlepiej podawać w świeżym chlebie. Smacznego:)
Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: