Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Z czasem jednak mogą się nieco znudzić, jeśli podajemy je zawsze w formie puree. Warto więc szukać alternatyw –
zapiekanka ziemniaczana jest jedną z nich. Ma prosty skład – to ziemniaki oraz cebula – ale z dodatkiem śmietany, sosu pieczeniowego oraz tartego sera przerodzi się w wyśmienitą alternatywę dla ziemniaczanego puree.
Obierz ziemniaki i pokrój je w plastry. Cebulę także obierz i pokrój w plastry. Wlej do garnka zimną wodę, posól ją i włóż ziemniaki. Postaw na ogniu i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie ziemniaki odsącz.
Do 200 mililitrów śmietanki 18% wsyp opakowanie sosu pieczeniowego jasnego WINIARY.
Weź naczynie żaroodporne lub inne naczynie do zapiekania i wysmaruj je masłem, by
zapiekanka ziemniaczana nie przywarła do dna czy ścianek. Wyłóż na nie warstwę ziemniaczanych plastrów, następnie cebuli, znowu plastrów itd., aż skończą się składniki. Wtedy zalej je śmietanką z sosem, a wierzch posyp startym żółtym serem.
Wstaw
zapiekankę ziemniaczaną do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie
zapiekanka ziemniaczana będzie gotowa, wystarczy pokroić ją na porcje i podawać.
Komentarze 0