WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Brak zdjęć do przepisu "Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 1
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Może zamiast smażyć mielone kotlety, przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym? Do Twoich rąk oddajemy nasz WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, tak więc nie musisz się martwić o smak – będzie idealny!
Łączny czas: 60 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 30 min.

Porcje: 8
Kalorie: 413 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
WINIARY POMYSŁ NA Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym WINIARY 1 opakowanie
ziemniaki 1 kg
masło 4 łyżki czubate
jajka 2 sztuki
mielone mięso 500 g
cebula 2 sztuki
olej 4 łyżki
zielony groszek 100 g
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
ser starty na drobnej tarce 100 g
sól do smaku
pieprz do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź.

    • ziemniaki
  2. Ubij ziemniaki z masłem używając tłuczka. Przestudź.

    • ziemniaki
    • masło
  3. Do ziemniaków dodaj jajka, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą.

    • jajka
    • sól
  4. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju.

    • cebula
    • olej
  5. Do cebuli dodaj mięso i smaż razem około 10 minut.

    • mielone mięso
    • cebula
  6. Wlej 150 ml wody, wsyp zawartość opakowania POMYSŁ NA....

    • WINIARY POMYSŁ NA Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym WINIARY
  7. Dodaj groszek i duś na wolnym ogniu kolejne 10 minut.

    • zielony groszek
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj.

    • koncentrat pomidorowy
  9. Dopraw solą i pieprzem.

    • sól
    • pieprz
  10. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i wyłóż połowę ziemniaków, farsz mięsny i pozostałe ziemniaki.

  11. Posyp wierzch zapiekanki serem.

    • ser starty na drobnej tarce
  12. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez 25-30 minut.

  13. Podawaj jako samodzielne danie lub z dodatkiem surówki.

przeczytaj 1 komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Ja to robie inaczej zapiekanke

Agnieszkakc123
19 września 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 1 komentarz

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

2