WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Schab karkowy dla smakoszy

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Schab karkowy dla smakoszy

Brak zdjęć do przepisu "Schab karkowy dla smakoszy"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 75 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 45 min.

Porcje: 4
do góry

Składniki:

60 dag schabu karkowego (waga bez kości)
pieprz
sól
2 łyżki płynnego miodu
czubata łyżka posiekanej natki
2 cebule
2 marchewki
1/2 szklanki wywaru z jarzyn lub rosołu (może być z kostki)
oliwa lub olej
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką mięso wyrabiamy przez minutę w dłoniach, nacierając jednocześnie pieprzem i solą. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Na rozgrzany w rondlu tłuszcz kładziemy mięso i rumienimy, często obracając. Podlewamy rosołem, zmniejszamy ogień i dusimy. Po kilku minutach do mięsa dodajemy pokrojoną w cienkie talarki marchew i nadal dusimy (przykryte) na niewielkim ogniu, aż marchew i mięso będą miękkie.
Oddzielnie, na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy na złoty kolor pokrojoną w cząstki cebulę. Miód i posiekaną natkę pietruszki mieszamy. Upieczone mięso wyjmujemy na żaroodporny półmisek, smarujemy miodem z natką, wkładamy na 6 minut (nie dłużej!) do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie wyłączamy go, ale mięso trzymamy w cieple.
Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Gotowy przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze. Mięso kroimy w zgrabne porcje, podajemy na wygrzanym półmisku polane niewielką ilością sosu. Pozostały sos, koniecznie gorący, podajemy w sosjerce.

Źródło: "Kuchnia Polska - Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu" - Ewa Aszkiewicz
Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: