WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Gołąbki bez zawijania

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Gołąbki bez zawijania

3 zdjęcia do przepisu "Gołąbki bez zawijania"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 2
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Coś pysznego na pożywny, domowy obiad - gołąbki bez zawijania. Białą kapustę, mielone mięso oraz ugotowany ryż po prostu mieszamy, formujemy owalne gołąbki, obsmażamy i gotujemy w Bulionie cielęcym z koncentratem pomidorowym. Zabielamy śmietaną i podajemy z ziemniakami - mogą być puree, z patelni lub z wody.
Łączny czas: 80 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 50 min.

Porcje: 6
Kalorie: 369 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Bulion cielęcy WINIARY 2 kostki
biała kapusta 400 g
koncentrat pomidorowy 60 g
mielone mięso wieprzowe 500 g
ryż 0,75 szklanki
kasza manna 0,5 szklanki
jajka 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 3 łyżki
sól, pieprz do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Kapustę zetrzyj na tarce grubych oczkach lub bardzo cienko poszatkuj.

    • biała kapusta
  2. Gołąbki bez zawijania

    Mięso wymieszaj z kapustą, ryżem, kaszą manną i jajkami.

    • biała kapusta
    • mielone mięso wieprzowe
    • kasza manna
    • jajka
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

    • sól, pieprz
  4. Gołąbki bez zawijania

    Uformuj 12 owalnych gołąbków, obtocz w mące i usmaż na rumiano.

    • mąka pszenna
  5. Podlej 1 l gorącej wody, wrzuć kostki bulionowe i dodaj koncentrat pomidorowy.

    • Bulion cielęcy WINIARY
    • koncentrat pomidorowy
  6. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45-50 minut.

  7. Na koniec dodaj śmietanę.

    • śmietana
  8. Tak przyrządzone gołąbki podawaj z ziemniakami.

przeczytaj 5 komentarzy

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

gołąbki bez zawijania są szybkie w przygotowaniu, ale na pewno nie tracą na smaku! rewelacja

domina71
7 marca 2014
zgłoś do moderacji

jestem leniwa w kuchni, więc gołąbki bez zawijania to zdecydowanie rozwiązanie dla mnie

Patison
7 marca 2014
zgłoś do moderacji

gołąbki bez zawijania czyli nietypowe podejście do tradycyjnej potrawy. Zdecydowanie polecam

Vitaminek
21 sierpnia 2012
zgłoś do moderacji

Bardzo prosty i szybki przepis! Gołąbki są naprawdę pyszne, mimo że troszkę zmieniłam przepis - nie dodałam śmietany gdyż synek jej nie toleruje, ale i tak obiad był super!

Emilia1985
17 maja 2012
zgłoś do moderacji

ni ma nic prostszego, a mój synek poprostu je uwielbia !!

allani
22 czerwca 2011
zgłoś do moderacji
przeczytaj 5 komentarzy

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: