WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Placki po węgiersku

1 zdjęcie do przepisu "Placki po węgiersku"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 90 min.

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 60 min.

Porcje: 2
do góry

Składniki:

Składniki na 2 porcje • 4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg) • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 jajo • 2-3 łyżki mąki • sól, pieprz, olej do smażenia • 1/2 kg wołowiny • 1 duża cebula • po 1/2 strąka kolorowej papryki (czerwona, zielona)-żółta lepiej nie • tłuszcz do obsmażenia, 1 łyżka mąki, 1 łyżka przecieru pomidorowego
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Etapy przygotowania


1. Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.

2. Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę.

3. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką jeśli jest taka potrzeba.

4. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. Smacznego
przeczytaj 2 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

o matko uwielbiam placki po węgiersku, ale zawsze po ich zjedzeniu mam wyrzuty sumienia... czekam na wersję light!

Patison
7 marca 2014
zgłoś do moderacji

Pycha!

Joanna170380
24 czerwca 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 2 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

1