WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
ciasto ZEBRA

8 zdjęć do przepisu "ciasto ZEBRA"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 140 min.

Przygotowanie: 80 min.
Oczekiwanie: 60 min.

Porcje: 30
do góry

Składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki
5 jajek
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
2-3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
polewa:
1/3 margaryny
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
wiórki kokosowe
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
1. zmiksuj jajka z cukrem
2. dodaj 2,5 szklanki mąki
3. w czasie miksowania dodaj olej, potem wodę
3. dodaj proszek do pieczenia
4. podzielić na 2 części
5. do jednej dodać kakao, do drugiej resztę mąki
6. nalewać do tortownicy po łyżce jasnej i ciemnej masy
7. piec godzinę w rozgrzanym do 180 st piekarniku
8. rozpuścić margarynę z cukrem wodą i kakao aż zgęstnieje
9. zalać ciasto posypać kokosem

Kogelmogel utrzeć aż cukier będzie jednolity z jajkami.
Osobiście sądzę iż lanie po łyżce masy jest strasznie męczące i czasochłonne, w zupełności wystarczy lać na oko, chociaż chochelka może być użyteczna.
Można dodać do masy orenżadę, coca cole byle słodki napój gazowany. Polewę polać gorącą bo szybko krzepnie.
Trzeba uważać na stopień upieczenia, sprawdzając wykałaczką czy jest sucha.
Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: