WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Bigos świąteczny

5 zdjęć do przepisu "Bigos świąteczny"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 1
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Bigos na święta to doskonały pomysł na przygotowanie tradycyjnego i pożywnego dania, które będzie doskonałym dodatkiem do potraw na wigilijnym stole. Bigos świąteczny przygotuj z kapusty kiszonej, suszonej śliwki, grzybów, z dodatkiem boczku i cebuli. Wspaniały aromat i intensywny smak dania uzyskasz wykorzystując Kostkę Mięsną WINIARY, a także odrobinę smalcu oraz przyprawy, które tak dobrze komponują się z bigosem wigilijnym – pieprz czarny, majeranek i liść laurowy. Bigos świąteczny możesz przygotować już kilka dni przed Wigilią – po kilku dniach danie będzie jeszcze smaczniejsze. Przechowuj go w lodówce i odgrzewaj partiami. Podawaj jako dodatek do świątecznych potraw lub w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa.
Łączny czas: 155 min.

Przygotowanie: 35 min.
Oczekiwanie: 120 min.

Porcje: 8
Kalorie: 284 kcal / 1 porcję
do góry

Składniki:

Miary: US metryczny
Kostka Mięsna WINIARY 2 kostki
kapusta kiszona 800 g
grzyby suszone 4 sztuki
śliwka suszona 5 sztuk
łopatka wieprzowa 400 g
boczek 100 g
kiełbasa 150 g
cebula 1 sztuka
smalec 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pieprz, majeranek, liść laurowy do smaku
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
  1. Kapustę odciśnij, pokrój, włóż do garnka, dodaj namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy.

    • kapusta kiszona
    • grzyby suszone
    • śliwka suszona
    • pieprz, majeranek, liść laurowy
  2. Wlej 2 szklanki wody i gotuj do miękkości.

  3. Bigos świąteczny

    Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, dodaj Kostki Mięsne i duś do miękkości.

    • Kostka Mięsna WINIARY
    • łopatka wieprzowa
    • boczek
  4. Bigos świąteczny

    Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.

    • kiełbasa
    • cebula
    • smalec
  5. Bigos świąteczny

    Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę i koncentrat pomidorowy.

    • koncentrat pomidorowy
  6. Bigos świąteczny

    Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut.

    • pieprz, majeranek, liść laurowy
  7. Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.

przeczytaj 1 komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

pychotka:P

grzesiek22a5
10 grudnia 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj 1 komentarz

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

3