WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
do góry

Składniki:

Skladniki na ciemny biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki maki pszennej 2-3 lyzeczki kakao Masa: 5 zóltek 1/2 szklanki smietany kwasnej 1 cukier waniliowy 1 kostka Kasia 6 lyzek cukru pudru 1 l mleka. Ciasto makowo-kokosowe: 5 bialek 1/2 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1 lyzeczka proszku do pieczenia. Dodatkowo: 1 duza paczka okraglych biszkoptów 2 jasnej galaretki rodzynki.
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry

Skladniki na ciemny biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki maki pszennej
2−3 lyzeczki kakao
Masa:
5 zóltek
1/2 szklanki smietany kwasnej
1 cukier waniliowy
1 kostka Kasia
6 lyzek cukru pudru
1 l mleka.
Ciasto makowo−kokosowe:
5 bialek
1/2 szklanki cukru
10 dag wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1 lyzeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
1 duza paczka okraglych biszkoptów
2 jasnej galaretki
rodzynki.

Biszkopt:
Bialka ubic na sztywno, dodac cukier i zóltka. Dodac make zmieszana z proszkiem, na koncu kakao i lekko wymieszac. Wlac na blache i piec w temp.peraturze 160−180 Celsjusza okolo 30−40 min. Po upieczeniu przekroic na 2 czesci.
Placek makowy:
Bialka ubic na sztywna piane. Dodac reszte skladników i lekko wymieszac. Piec w temp.peraturze 160−180 Celsjusza przez 30−40 min.
Masa do przelozenia:
Mleko i cukier waniliowy zagotowac i odstawic. Wymieszac zóltka ze smietana, wlac do mleka i zagotowac. Odstawic na ok. 30 min. Odcedzic przez geste sito. Utrzec Kasia z cukrem, dodac uzyskany ser i wymieszac.
Kolejnosc przekladania:
Ciemny biszkopt − masa − ciasto makowo−kokosowe − masa −ciemny biszkopt − masa − okragle biszkopty − na kazdy biszkopt nalozyc rodzynke − galaretka.
Dodatkowo do masy mozna dodac pokrojona drobno galaretke!
Temperatura piekarnika: 160−180oC
Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: