WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Obwarzanki (oponki) serowe

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
do góry

Składniki:

Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Do mąki dodajemy stopniowo wszystkie składniki. Ugniatamy aż do uzyskania zwartej i jednolitej konsystencji − gdyby się zbytnio kleiło można podsypać mąką. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich wałkujemy na cienkie (ok. 0,5 cm) placki. Dużą szklanką i małym kieliszkiem wycinamy oponki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej lub smalec − tyle, by obwarzanki pływały w tłuszczu. Na gorący tłuszcz wrzucamy oponki, po zarumienieniu przekładamy na drugą stronę. Smażą się dość szybko, zatem musimy uważać by ich nie przypalić. Po wyjęciu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
przeczytaj 1 komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

własnie szukałam dobrego przepisu na oponki :) wykorzystam w czwartek :)

anya-ka
7 lutego 2010
zgłoś do moderacji
przeczytaj 1 komentarz

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: