WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Łopatka pieczona.

1 zdjęcie do przepisu "Łopatka pieczona."

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 330 min.

Przygotowanie: 30  min.
Oczekiwanie: 300 min.

Porcje: 20
do góry

Składniki:

na 1 kg. łopatki wieprzowej (do natarcia): 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego (*) 1(*)5 łyżeczki czosnku granulowanego(*) 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki mielonej(*) 1(*)5 płaskiej łyżeczki soli(*) 1(*)5 łyżki suszonego majeranku(*) 3 liście laurowe(*) 5 ziarenek ziela angielskiego(*) rękaw do pieczenia
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Mięso dobrze umyć i osuszyć.Składniki przypraw do natarcia mięsa wymieszać i dobrze natrzeć mięso.Uformować pieczeń,obwiązać wzdluż i wszerz grubą nicią.Pod nić powkładać kawałki liścia laurowego.Wstawić do lodówki na 3−4 godziny. Przygotować rękaw do pieczenia, wsypać na spód ziele angielsie i położyć na nim mięso.Rękaw spiąć klipsami, tak aby było w środku dużo powietrza.Nakłuć wykałaczką w 4−5 miejscach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić mięso na 25 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej ok.1 godziny.Po upływie tego czasu wyjąć brytfankę, rozciąć rękaw i wstawić do piekarnika , ustawić opiekacz górny i piec do zrumienienia ok.15−20 minut. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne.
przeczytaj 1 komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

trochę się bałam, ale wyszła rewelacyjnie!

AleAla
7 marca 2014
zgłoś do moderacji
przeczytaj 1 komentarz

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

3