WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Szczupak faszerowany

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
do góry

Składniki:

szczupak ok. 1(*)5-2 kg
1 czerstwa bułka 50g-namoczona w mleku
1 cebula
1 jajko
natka pietruszki
olej
sól(*) pieprz(*) przyprawa do ryb(*) wegeta
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Szczupak cały, z głową i ogonem, wypatroszony wzdłuż brzucha. Oddzielić mięso od skóry, nie obcinając głowy i ogona, starając się nie uszkodzić skóry( ja to robię tępym nożem podcinając i podciągając skórę jednocześnie− wbrew pozorom nie jest to takie trudne). mięso i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce przez sitko jak do mięsa mielonego. Do masy dodać całe jajko, cebulę pokrojoną w kosteczkę, pdsmażonę na oleju, doprawić do smaku solą i przyprawą. Ułożyć masę w skórze, uformować kształt ryby. Jeżeli chcemy później umieścić coś w pysku to na tym etapie rozszerzamy pysk ryby i wkładamy np. kawałek marchewki. Nie wkładamy do pyska palców!! Całośc zawijamy w gazę i wkładamy do gorącej wody. Woda musi być dobrze przyprawiona− ja dodaję włoszczyznę, sól, wegetę, przyprawę do ryb. Jeżeli nie przyprawimy wody ryba będzie bez smaku. Gotujemy a raczej jest to parzenie ok. 20 minut na wolnym ogniu. Mięso ryby jest delikatne i jeżeli będzie gotowane zbyt długo i w zbyt wysokiej temperaturze bedą z tego "trociny". Po tym czasie zestawić z ognia. Po ok. 10−15 minutach wyjąć rybę z wody. Przestudzić, delikatnie usunąć gazę odstawić do zastygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu kroić na plastry.....i tu inwencja dowolna. Wywar z ryby wykorzystuję do zrobienia galaretki. Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane. A efekt może być świetny. Moja rodziną i znajomi przepadają za tym szczupakiem.
przeczytaj 2 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

To wbrew pozorom nie jest wcale takie trudne.

Jo_anna
4 stycznia 2010
zgłoś do moderacji

Jaki śłiczny. Nie myślałam, że można tak zrobić?

nina113
26 grudnia 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 2 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: