WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Ryż z warzywami i sosem curry

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Ryż z warzywami i sosem curry

1 zdjęcie do przepisu "Ryż z warzywami i sosem curry"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Porcje: 4
do góry

Składniki:

250 g ryżu
1 pęczek włoszczyzny
200 g marchwi
30 g margaryny
650 ml wywaru mięsnego
30 g tłuszczu do smażenia
2 łyżki curry
150 g szynki
200 g sera topionego
2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
W naczyniu rozgrzać margarynę, na której zeszklić ryż. Następnie zalać wywarem i dusić pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie warzywa obrać, dokładnie umyć. Włoszczyznę pokroić w kostkę, a marchew w słupki. Wszystkie warzywa zeszklić na tłuszczu do smażenia, a następnie całość dusić około 5 minut. Ryż doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Gdy będzie już miękki i wchłonie niemal cały wywar, dodać do niego posiekany koperek, szczypiorek i ser topiony. Szynkę pokroić w plasterki i razem z duszonymi warzywami dodać do ryżu, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Rada: Ser topiony można zastąpić kawałkami podeschniętego żółtego sera, roztopionymi w niewielkiej ilości gorącego mleka.
Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: