WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Kapuśniak z kaszą jaglaną

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Kapuśniak z kaszą jaglaną

1 zdjęcie do przepisu "Kapuśniak z kaszą jaglaną"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Porcje: 4
Kategorie: Zupy Gotowanie Obiad
do góry

Składniki:

500 g kapusty
1 litr bulionu warzywnego z kostki
100 g kaszy jaglanej
1 duży por
1 cebula
dodatki:
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry

Kaszę jaglaną wsypać do sita, umyć pod bieżąca wodą, osaczyć. Cebulę umyć, obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać w głębokim rondelku. Wrzucić cebulę, smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, dodać kaszę jaglaną, mieszając smażyć ok. 4 minut. Wlać bulion warzywny, zagotować, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Por umyć, oczyścić, białe i jasnozielone części pokroić na kawałki długości ok. l cm. Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście, następnie kapustę umyć i pokroić w paseczki. Por i kapustę dodać do bulionu z kaszą jaglaną, gotować razem na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką.

Rada: 5 minut przed końcem gotowania do zupy można dodać 2−3 obrane, pokrojone pomidory.

Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: