WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Kapuśniak polski

1 zdjęcie do przepisu "Kapuśniak polski"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Porcje: 6
Kategorie: Zupy Gotowanie Obiad
do góry

Składniki:

200 g kości wieprzowych (lub 100 g wędzonki albo kiełbasy)
11 litra wody
sól
250 g włoszczyzny
1 liść laurowy
400 g kwaszonej kapusty
40 g słoniny
50 g cebuli
30 g mąki
pieprz
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Kości opłukać, zalać zimna wodą, podgotować, osolić, dodać włoszczyznę, przyprawy, dogotować. Kapustę pokroić drobno, zalać wrzącą wodą, przykryć. Po zagotowaniu odkryć na chwile. Dogotować pod przykryciem, połączyć z przecedzonym wywarem, podprawić złotą zasmażką (patrz w przepisach: „sosy i zasmażki”), przyrządzoną ze słoniny, cebuli i mąki. Zagotować, osolić, dodać pieprzu do smaku i surowego kwasu z kapusty. O ile kapuśniak był gotowany z wędzonką, pokroić ją w kostkę i włożyć do zupy. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: