WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Boczek faszerowany

3 zdjęcia do przepisu "Boczek faszerowany"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 230 min.

Przygotowanie: 20  min.
Oczekiwanie: 210 min.

Kategorie: Mięso i drób
do góry

Składniki:

800g chudego surowego boczku
250g mielonego mięsa wieprzowego
200g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 mały por
1 jajko
sól(*) pieprz
oregano(*) estragon(*) rozmaryn
jarzynka winiary
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Z boczku odetnij skórę, po czym mięso dobrze natrzyj solą i pieprzem I JARZYNKĄ. Następnie odstaw na 2 godz w chłodne miejsce. Pieczarki dobrze oczyść i pokrój w ćwiartki. Białą część pora oczyścić, pokroić w krążki i opłukać. Następnie pieczarki krótko podsmażyć na maśle i ostudzić. Do mielonego mięsa dodać podsmażone pieczarki, pokrojonego pora, surowe jajko, sól, pieprz, jarzynkę do smaku oraz roztarty rozmaryn. Całość połączyć, starannie wyrabiając.
Piekarnik rozgrzać do temp 180 stC. Na boczek wyłożyć farsz z mielonego mięsa i całość zrolować. Następnie owinąć bawełnianą nicią, natrzeć dokładnie ze wszystkich stron estragonem i oregano.
Tak przygotowany boczek wyłożyć do brytfanny wysmarowanej olejem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Rolade piec 1,5 godz, co jakiś czas skrapiając wodą oraz sosem tworzącym sie w trakcie pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika boczek wystudzić po czym zdjąć nitkę.
SMACZNEGO!!!!!!!!
uwagi:
boczek rozkroić tak by można było go zrolować,
zamiast boczku można użyć schabu, równie pyszne wychodzi,
można piec w rękawie wtedy jest soczysty, ja tak robiłam.
można użyć mięsa mielonego drobiowego.
przeczytaj 4 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

to będzie moja pierwsza świąteczna wędlina!

AleAla
10 marca 2014
zgłoś do moderacji

ciekawy przepis , nie jest trudny :-) można spróbować .

ZOSIENKA60
9 marca 2010
zgłoś do moderacji

warte sprobowania(:

asia0405
26 listopada 2009
zgłoś do moderacji

super przepis !

374818
26 listopada 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 4 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: