WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Kaczka nadziewana kaszą

1 zdjęcie do przepisu "Kaczka nadziewana kaszą"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Kategorie: Mięso i drób
do góry

Składniki:

1 kaczka
sól
majeranek
wywar z podróbek
20 g suszonych grzybów
sól
tłuszcz kaczki do pieczenia
składniki do nadzienia:
300 g kaszy gryczanej (kaszy krakowskiej lub ryżu)
1 białko
80 g cebuli
40 g kaczego smalcu
2 jaja (rozdzielone)
posiekane podróbki i grzyby z wywaru
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Skruszałą i sprawioną Kaczkę opłukać, odciąć szyję i skrzydła w drugim stawie. Rozciąć ostrym, cienkim nożem skórę na grzbiecie (od szyi do kupra) i oddzielić ostrożnie skórę z mięsem od kości. Skrzydła i nóżki wyłamać pod skórą ze stawów. Wyjąc oddzielony od mięsa szkielet. Pozostałą skórę z mięsem, nóżkami i skrzydłami osolić, natrzeć majerankiem na 1−2 godziny przed przyrządzeniem. Opłukane grzyby i podróbki ugotować razem z włoszczyzną, odcedzić. Kaszę zatartą białkiem zalać wrzącym wywarem z podróbek i ugotować na sypko, ostudzić. Posiekaną, usmażoną na kaczym tłuszczu cebulę utrzeć z 2 żółtkami, dodać ugotowaną kaszę, posiekane podróbki i grzyby, zieleninę, sól, pieprz, pianę z 2 białek. Wszystkie składniki wymieszać.
Kaczkę nałożyć nadzieniem, dokładnie zaszyć, uformować, zawiązując sznurkiem nogi i skrzydła. Włożyć do brytfanny, polać tłuszczem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 1−1½ godziny do miękkości.
W czasie pieczenia polewać tłuszczem i skrapiać wodą. Kaczkę powoli rumienić, aby skóra nie pękła w miejscach zaszycia. Upieczoną kaczkę wyjąc, ułożyć na półmisku, ostrym nożem odciąć nóżki i skrzydła, całą pokroić w poprzek na plastry grubości 2 do 2,5 cm, polać tłuszczem z pieczenia; resztę tłuszczu podać w sosjerce.

Podawać z zasmażoną kapustą kwaszoną, cukrową lub czerwoną.
Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

2