WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
do góry

Składniki:

biszkopt z 5 jaj:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
herbatniki duża paczka 220 g
1 puszka gotowej masy krówkowej
2 budynie wanieliowe
3/4 margaryny
1 łyzeczka cukru
2 szklanki mleka
375 ml śmietany 30 procent
1 śmietan fix
wiórki kokosowe do dekoracji
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Przygotowac biszkopt:Białka ubic z cukrem na sztywną pianę,nie przerywając ubijania dodawac żótka po jednym (kolejne dodawac wówczas,gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą),a następnie wsypac mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito,lekko wymieszac,ciasto przełozyc do do prostokątnej formy wyłóżonej papierem do piecenia piec ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Upieczony biczkopt pozostawic do ostynięcia.

Masa budyniowa:
Następnie 2 budynie ugotowac w 2 szklankach mleka ,z 1 łyżeczką cukru −ostudzic.Gdy masa będzie zimna,ucieramy margaryne na puszystą masę dodając po łyżce masy budyniwej.
Następnie unijamy śmietane 30 procent i dodajemy do niej smietan fix dla utralenia i wkładamy do lodówki.

Na upeczony biszkopt nakładamy masę krówkową z puszki,następnie na masę krówkową rozkładamy herbatniki jedną wartwę, na hernatniki nakładamy masę budyniową, a na tą masę ponownie warstwę herbatników,na wierzch nakładamy ubitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi.Wkładamy do lodówki na 4 godziny.Ciasto nalepiej smakuje na drugi dzień.

 Ciasto jest pracochłonne ale warto poświęcic czas na jego przygotowanie.Później możemy delektowac się jego wspaniałym smakiem.

przeczytaj 4 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

To przesmaczne ciasto.

Safari
2 kwietnia 2014
zgłoś do moderacji

robię podobne i tez mi zawsze masa toffi cieknie z ciasta :)

boaa44
29 sierpnia 2010
zgłoś do moderacji

JA TEZ ZNAM INNA WERSJE ALE TA JEST CIEKAWA I NAPEWNO ZROBIE :)) SMACZNIE WYGLADA MNIAM MNIAM

aniese4
27 grudnia 2009
zgłoś do moderacji

znam tą wersję ale znam też inną też jest dobra!!!

goskagerula
19 października 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 4 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: