WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
do góry

Składniki:

1l mleka
1szkl cukru
małe masło roślinne
1szkl mąki krupczatki
1szkl mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 l śmietany 30%
1 puszka gotowej masy krówkowej lub toffi
2 łyżki żelatyny
1/2 szkl wody
herbatniki (do przełożenia dwóch warst na blasze)
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Pół litra mleka wlać do garnka,dodać cukier,masło i zagotować.Resztę mleka wlać do drugiego naczynia dodać dwie mąki,jaja i zmiksować.Dodać drugąmasę do pierwszej i zagotować,na herbatniki wyłożone w blasze wylać przestudzoną letnią masę,przykryć ponownie herbatnikami.Wyłożyć z puszki masę(krówkową lub toffi).Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.Miksować śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru aż zgęstnieje po czym dodać wystudzoną żelatynę,dokładnie wymieszać.Wylać na maśę toffi.Po wierzchu udekorować wiórkami i gorzką czekoladą startą na tarce,włoskimi orzechami.
przeczytaj 3 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

ja mam pytanko czy nie jest za dużo czasami jednej i drugiej mąki na krem???Proszę o odpowiedz ponieważ chce zrobić placuszek na święta wielkanocne pozdrawiam

mariolkab
26 marca 2010
zgłoś do moderacji

Wygląda bardzo apetycznie- napewno zagości na moim stole :)

halina070177
6 czerwca 2009
zgłoś do moderacji

To musi być pyszne...

Edyta 1984
6 czerwca 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 3 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

3