WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
do góry

Składniki:

biszkopt:
6 jajek
6 jaje
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
krem do środka
2 duże czerstwe bułki
3 szklanki mleka
pół szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag wiórków kokosowych
kostka masła
kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol
masa na wierzch
4 łyżki masła
2 łyżki mleka
10 dag wiórków kokosowych
mniej niż pół szklanki cukru
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Biszkopt:
Utrzeć jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko utrzeć na gładką masę.Wylać na blachę,upiec.
Biszkopt przekroić na pół. Nałożyć więcej niż połowę masy kremowej. Przykryć drugim biszkoptem i nałożyć pozostałą masę.
Masa do środka:
Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła. Można dodać kieliszek ajerkoniaku.
Masa na wierzch:
Masło rozpuścić, dodać mleko, wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie nałożyć na wierzch. Można polać polewą.
Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

2