WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Ciasto drozdzowe na makowiec

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Ciasto drozdzowe na makowiec

Brak zdjęć do przepisu "Ciasto drozdzowe na makowiec"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 1
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Łączny czas: 125 min.

Przygotowanie: 40  min.
Oczekiwanie: 85 min.

do góry

Składniki:

1kg maki
1 1/2 kostki masla
10 dkg drozdzy
5 lyzek cukru
1/2 szkl mleka
3 jajka
szczypta soli
1 cukier wanilowy
2 puszki masy makowej
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
margaryne, cukier,cukier waniliowy, mleko,wszytko to podgrzewam w garnuszku do 30 stopni, zeby nie bylo za gorace , powinno byc letnie do tego wszytkiego dodaje drozdze i roztrzepane jajka, wszystko wlewam do maki, wyrabiam okolo 5 minut.(ciasto dobrze odchodzi od rak), zostawiam do wyrosniecia w cieplym miejscu.
Gdy ciasto wyrosnie dziele na cztery czesci rozwalkowuje kazda czesc osobno, nakladam na calosc mak z pol puszki masy makowej na 1 ciasto zawijam jak rolade odstawiam na 10 minut do wyrosniecia. zawijam ciasta w pergamin zosatwaiajac 1 cm luzu nastepnie wkladam do foremki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni pieke 45 minut.
przeczytaj 2 komentarze

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

ciasto suuper, makowiec wg przepisu asikbro zrobił taką furorę, że w Wigilię musiałam dopiec bo by zabrakło!!!

TSF1
27 grudnia 2009
zgłoś do moderacji

bardzo fajny przepis -muszę wypróbować:)

renatka0210
12 grudnia 2009
zgłoś do moderacji
przeczytaj 2 komentarze

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon:

3