WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Tarta z pomidorami i serem

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Tarta z pomidorami i serem

1 zdjęcie do przepisu "Tarta z pomidorami i serem"

dodaj swoje zdjęcie

Smakuje mi! 0
Powiadomiliśmy Twoich znajomych, że smakuje Ci ten przepis.
x Usuń informacje z Facebooka
Porcje: 12
Kategorie: Warzywa i grzyby
do góry

Składniki:

ciasto:
250g mąki
125g masła
jajko
łyżka mleka
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
nadzienie:
500g owalnych pomidorów(10szt)
8 małych cebulek
3 łyżki oleju
50g cukru pudru
sól
pieprz
200g sera koziego lub mozzarelli
bazylia lub melisa
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry

Mleko wymieszać z cukrem i solą. Razem z masłem i jajkiem dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Cebulki obrać, przekroić wzdłuż. Podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Pomidory umyć, ewentualnie sparzyć i obrać ze skórki, przekroić wzdłuż.

Formę do tarty rozgrzać. W garnku rozpuścić cukier puder z dwoma łyżkami wody. Karmel przelać do formy i rozlać możliwie jak najszerzej. Na spodzie układać na zmianę połówki cebuli i pomidorów częścią ściętą do spodu. Oprószyć solą i pieprzem.

Na warzywach ułożyć pokrojony w plasterki ser. Wierzch przykryć rozwałkowanym ciastem. Powierzchnię ciasta kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec 40 minut w 180stC.

Tartą wyjąć, przykładając do formy talerz i odwracając razem do góry nogami. Przed podaniem udekorować ziołami.

Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: