WINIARY
GOTUJĘ
PUNKTUJĘ

Sernik (przepis ze staropolskiej kuchni)

zgłoś do moderacji
Aby dodać przepis do książki kucharskiej musisz być zalogowany
Sernik (przepis ze staropolskiej kuchni)

1 zdjęcie do przepisu "Sernik (przepis ze staropolskiej kuchni)"

dodaj swoje zdjęcie

do góry

Składniki:

1 kostka masła
60 dag dobrego sera białego
40 dag cukru pudru
12 żółtek i 5 białek
laska wanili
skórka otarta z 2 cytryn
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
andrut na spód lub jak kto woli kruche ciasto
Dodaj do listy zakupów

Sposób przygotowania:

do góry
Masło ucieramy na pianę,dodajemy,po łyżce,cukier puder,żółtka,i przetarty ser.Do utartej serowej masy dodajemy pianę z 5 białek (WAŻNE!!!),przesypując 2 łyżkami mąki.Gotową masę serową wykładamy do dużej tortownicy wyłożonej andrutem lub cienką warstwą wcześniej upieczonego kruchego ciasta,wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika i pieczemy 90 minut w temp.160"C.Wyjmujemy gdy wierzch sernika jest równomiernie zrumieniony a boki lekko odstają od formy.Podajemy lekko opruszony cukrem pudrem.
Dodaj ocenę i komentarz

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Bądź na bieżąco z nowościami
na WINIARY.pl

Zapisz się na nasz newsletter.
Kulinarne inspiracje prosto na skrzynkę mailową!

Przepisownik

  • Przepisy na każdy dzień
    Znajdziesz je łatwo i szybko
  • Mnóstwo inspiracji
    Dziel się i korzystaj
  • Dostęp do WINIARY.pl
    Gdziekolwiek jesteś.
  • Bezpłatna aplikacja
    Zawsze darmowa

Pobierz na telefon: